Vaistinių taukių (Symphytum officinale L.) augalinių žaliavų fenolinių junginių ir antioksidacinio aktyvumo tyrimas
Kozlovskaja, Julija |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Zymonė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: ištirti Lietuvoje natūraliai augančių vaistinių taukių (Symphytum officinale L.) augalinių žaliavų fenolinių junginių, fenolio rūgščių ir flavonoidų kiekybinę sudėtį bei jų ekstraktų antioksidacinį aktyvumą. Darbo uždaviniai: 1. Parinkti tyrimui fenolinių junginių ekstrahavimo sąlygas iš vaistinių taukių (S. officinale) žaliavų. 2. Spektrofotometriniu metodu nustatyti iš skirtingų Lietuvos cenopopuliacijų surinktų S. officinale žaliavų bendrajį fenolinių junginių, fenolio rūgščių ir flavonoidų kiekį bei įvertinti jų įvairavimą skirtingose augalo morfologinėse dalyse. 3. Įvertinti vaistinių taukių (S. officinale) augalinių ekstraktų antiradikalinį aktyvumą DPPH ir ABTS metodais bei taikant FRAP metodą nustatyti redukcines savybes. 4. Taikant fotometrinį dvivalentės geležies jonų sujungimo (FIC) metodą, įvertinti vaistinių taukių (S. officinale) augalinių ekstraktų chelatines savybes. 5. Įvertinti koreliacinius ryšius tarp bendrojo fenolinių junginių, fenolio rūgščių ir flavonoidų kiekių S. officinale augalinėse žaliavose bei jų ekstraktų antioksidacinio aktyvumo. Tyrimo metodika: tyrimui atlikti naudotos S. officinale augalinės žaliavos (lapai, žiedai, šaknys), surinktos iš 14 įvairių Lietuvos cenopopuliacijų. Ekstrakcijos metodas – ekstrakcija ultragarsu, ekstrahentas – 70 % (V/V) etanolis, ekstrakcijos trukmė – 5 min. Bendram fenolinių junginių kiekiui nustatyti naudojamas Folin-Ciocalteu metodas, rezultatai išreikšti galo rūgšties ekvivalentais (GRE) (mg/g). Bendram flavonoidų kiekiui įvertinti pritaikytas metodas naudojant AlCl3 ir metenaminą, rezultatai išreikšti rutino ekvivalentais (RE) (mg/g). Bendras fenolio rūgščių kiekis nustatytas naudojant Arnow reagentą, gauti duomenys išreikšti chlorogeno rūgštimi (mg/g). Etanolinių ekstraktų antioksidacinis poveikis buvo vertinamas FIC, DPPH, ABTS bei FRAP spektrofotometriniais metodais. Rezultatai ir išvados: tyrimų metu nustatyta, kad vaistinių taukių žaliavose sukaupiami reikšmingi fenolinių junginių, fenolio rūgščių ir flavonoidų kiekiai, o šių rodmenų kitimo dinamika tiesiogiai priklauso nuo augalo morfologinės dalies ir cenopopuliacijos. Didžiausi šių biologiškai aktyvių junginių kiekiai nustatyti S. officinale lapų žaliavose. Nustatyta, kad stipriausiomis antiradikalinėmis, redukcinėmis ir chelatinėmis savybėmis pasižymėjo S. officinale lapų ekstraktai. Atlikus gautų rezultatų statistinę analizę nustatyti stiprūs ir statistiškai reikšmingi (p<0,05) koreliaciniai ryšiai tarp fenolinių junginių ir fenolio rūgščių kiekių vaistinių taukių žaliavose bei jų ekstraktų antioksidacinio aktyvumo rodmenų.
The aim: to investigate the quantitative composition of phenolic compounds, phenolic acids and flavonoids in the raw materials of common comfrey (Symphytum officinale L.) collected from natural habitats in Lithuania and evaluate the antioxidant activity of their extracts. Objectives: 1. To choose extraction conditions of phenolic compounds from S. officinale raw materials. 2. Using spectrophotometric method to determine the quantitative composition of phenolic compounds, phenolic acids and flavonoids in S. officinale raw materials collected from various Lithuanian cenopopopulations and evaluate their variation in different morphological parts of the plant. 3. To evaluate the antiradical activity of S. officinale plant extracts by DPPH and ABTS methods and determine their reducing properties using FRAP method. 4. To evaluate the chelating properties of S. officinale plant extracts using the photometric ferrous ion chelating activity (FIC) method. 5. To evaluate the correlations between the total amounts of phenolic compounds, phenolic acids and flavonoids in the raw materials of S. officinale and the antioxidant activity of their extracts. Research methodology: the raw materials of S. officinale (leaves, flowers, roots) were collected from 14 different Lithuanian natural cenopopulations and were used for the research. Extraction method – ultrasound extraction, solvent – 70 % (V/V) ethanol, extraction time – 5 min. FolinCiocalteu method was used for the determination of total phenolic compounds, the results were expressed as gallic acid equivalents (GRE) (mg/g). For the determination of total flavonoid content, method using AlCl3 and methenamine was applied, the results were expressed as rutin equivalents (RE) (mg/g). The total phenolic acid content was evaluated using Arnow's reagent, the data were expressed as chlorogenic acid (mg/g). The antioxidant properties of the ethanolic extracts were assessed by FIC, DPPH, ABTS and FRAP spectrophotometric methods. Results and conclusions: the study revealed that S. officinale raw materials accumulate significant amounts of phenolic compounds, phenolic acids and flavonoids, and their trends of variation depend directly on the morphological part of the plant and the cenopopulation. The highest amounts of these bioactive compounds were found in S. officinale leaves. It was found that the strongest antiradical, reducing and chelating properties were characteristic for extracts obtained from leaves of S. officinale. Statistical analysis of the results demonstrated strong and statistically significant (p<0.05) correlations between the total content of phenolic compounds and phenolic acids in common comfrey raw materials and the antioxidant capacity of their extracts.