Baltymų, išskirtų iš melsvabakterių biomasės, kiekinė – kokybinė analizė ir hemagliutinacinio aktyvumo tyrimas in vitro
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Zymonė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
A. Paurytės magistro baigiamasis darbas: „Baltymų, išskirtų iš melsvabakterių biomasės, kiekinė – kokybinė analizė ir hemagliutinacinio aktyvumo tyrimas in vitro“. Magistrinio darbo vadovė: Dr. Gabrielė Balčiūnaitė – Murzienė 1. Konsultantė: Dr. Jūratė Karosienė 2
1 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Farmacijos fakulteto, Farmacinių technologijų instituto, Biofarmacinių tyrimų laboratorija, Kaunas
2 Vilniaus Gamtos tyrimų centro, Algologijos ir mikroorganizmų ekologijos laboratorija, Vilnius
Darbo tikslas: Nustatyti mikrodumblių melsvabakterių Microcystis biomasės baltymų kiekį, baltymų molekulinę masę ir išskirtų baltymų hemagliutinacinį aktyvumą.
Tyrimo objektas: Gineitiškių ežero mikrodumblių melsvabakterių Microcystis biomasė, surinkta Gamtos tyrimų centro Algologijos ir mikroorganizmų ekologijos laboratorijos mokslininkų.
Darbo uždaviniai: 1. Išskirti iš melsvabakterių Microcystis biomasės baltymus ir atlikti baltymų kiekio analizę mėginiuose. 2. Nustatyti išskirtų baltymų mėginių dalelių dydį elektroforezės metodu. 3. Nustatyti išskirtų baltymų mėginių hemagliutinacinį aktyvumą in vitro.
Metodai: 1. Baltymų išskyrimas iš Microcystis biomasės atliktas ekstrakcijos ultragarso vonelėje metodu, baltymų nusodinimui naudota trichloracto rūgštis (TCA), betamerkapto etanolis ir baltymų plovimo procedūra. 2. Baltymų kiekis nustatytas spektrofotometriniu Lowry metodu, naudojant mikroplokšteles. 3. Baltymų biologinis aktyvumas įvertintas hemagliutinacijos testu, panaudojant triušio, alpakos ir ožkos kraujo mėginių eritrocitų suspensijas. 4. Baltymų dalelių dydžio analizei taikytas elektroforezės poliakrilamido gelyje metodas, naudojant natrio dodecilsulfatą (NaDS-PAGE).
Rezultatai: 1. Nustatytas baltymų kiekis tiriamuosiuose mėginiuose – 0,169 ± 0,042 mg/ml. 2. Nustatytas mėginiuose esančių baltymų dalelių dydis 180–200 kDa. 3. Baltymų ekstrakto mėginiai sukėlė triušio ir alpakos kraujo eritrocitų hemagliutinaciją. Apskaičiuotas specifinis hemagliutinacinis aktyvumas (HA) varijavo nuo 0,52 ± 0,02 iki 66,18 ± 2,70 aktyvumo vienetų. Hemagliutinacija neįvyko su ožkos kraujo eritrocitų suspensija.
Išvados: 1. Melsvabakterių sudėtyje esantys baltymai buvo efektyviai išskirti, pritaikius ultragarso vonelę, kurioje ultragarso bangos skatino mikrodumblių skaidymąsi, suardant ląstelės sienelę bei pažeidžiant ląstelės plazminės membranos pralaidumą. Pasirinktas Lowry metodas buvo tinkamas kiekybiškai įvertinti tiriamajame mėginyje esančius baltymus. 2. Išskirti baltymai, iš Microcystis melsvabakterių, yra didelės molekulinės masės (180–200 kDa). Gautas baltymų dalelių dydis atitinka Uniprot duomenų bazėje, Microcystis genomo polapyje, patektus tris galimus baltymus kandidatus: 3-hidroksiacil nešiklio baltymo dehidratazės, apoptozės proteazę aktyvuojantys faktoriai bei lektinai su jakalino domenu. 3. Hemagliutinacijos tyrimų rezultatai parodė, jog baltymų ekstrakto mėginių, išskirtų iš mikrodumblių melsvabakterių Microcystis biomasės, sudėtyje yra glikoproteinų – lektinų, sukėlusių agliutinaciją triušio ir alpakos kraujo eritrocitų suspensijų mėginiuose.
Reikšminiai žodžiai: Microcystis, mikrodumbliai, melsvabakterės, bioaktyvumas, Lowry, hemagliutinacija, elektroforezė, baltymai
Master’s thesis of A. Paurytė: “Quantitative-Qualitative Analysis of Proteins Isolated from Biomass of Cyanobacteria and In Vitro Study of Haemagglutinative Activity”. Scientific supervisor: Dr. Gabrielė Balčiūnaitė – Murzienė 1. Consultant: Dr. Jūratė Karosienė 2.
1 Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Pharmacy, Institute of Pharmaceutical Technologies, Laboratory of Biopharmaceutical Research, Kaunas
2 Laboratory of Algology and Microbial Ecology, Vilnius Nature Research Center, Vilnius
Aim of the thesis: To determine the quantitative protein composition and protein molecular weight of Microcystis cyanobacteria biomass, as well as haemagglutinative activity of the extracted proteins.
Research object: Biomass of microalgae Microcystis cyanobacteria from Gineitiškės lake, collected by scientists of the Laboratory of Algology and Microorganism Ecology of the Nature Research Center.
Objectives of the thesis: 1. To isolate biomass proteins from Microcystis cyanobacteria and perform protein quantity analysis on samples. 2. To Determine the particle size of the extracted protein samples by electrophoresis. 3. To determine the haemagglutinative activity of isolated protein samples in vitro.
Methods: 1. Extraction of proteins from biomass of Microcystis was performed by ultrasonic bath extraction, protein was precipitated with trichloracetic acid (TCA), β-mercaptoethanol, and a protein washing procedure. 2. Protein quantitative composition was determined by Lowry spectrophotometric method using microplates. 3. Protein biological activity was assessed by a haemagglutination test using erythrocyte suspensions from rabbit, alpaca, and goat blood samples. 4. Protein particle size analysis was used polyacrylamide gel electrophoresis using sodium dodecyl sulphate (NaDS-PAGE).
Results: 1. The protein content of the test samples – 0.169 ± 0.042 mg/ml. 2. The particle size of the proteins in the samples was 180–200 kDa. 3. Microcystis protein extract samples caused haemagglutination of rabbit and alpaca erythrocyte suspension. The calculated specific haemagglutination activity (HA) ranged from 0.52 ± 0.02 to 66.18 ± 2.70. Haemagglutination of protein extract samples did not occur with goat erythrocyte suspension.
Conclusions: 1. The proteins contained in the cyanobacteria were efficiently isolated using an ultrasonic bath, in which ultrasonic waves stimulated the degradation of the microalgae by disrupting the cell wall and the permeability of the cell plasma membrane.The Lowry method was appropriate for the quantification of the proteins in the test sample. 2. The isolated proteins, from Microcystis cyanobacteria, have a high molecular weight (180–200 kDa). The resulting protein particle size corresponds to three possible candidate proteins in the Uniprot database, Microcystis genome: 3-hydroxyacyl carrier protein dehydratases, apoptosis protease activating factors and lectins with a jacalin domain. 3. Protein extract samples isolated from Microcystis microalgae biomass contained glycoproteins lectins that induced agglutination of rabbit and alpaca erythrocyte suspensions.
Key words: Microcystis, microalgae, cyanobacteria, bioactivity, Lowry, haemagglutination, electrophoresis, proteins