Avių mėsos fizikinių, cheminių ir technologinių rodiklių sąsajos ir jų priklausomybė nuo amžiaus ir lyties
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Nors ir avienos kokybė priklauso nuo genetikos, ją galima dar labiau pagerinti atsižvelgiant į skerdžiamų avių lytį ir tinkamai parinktą skerdimo amžių. Šiais laikais vartotojai turi daug pasiūlos įvairios mėsos, todėl svarbu gamintojams atsižvelgti ir į tai, norint tiekti kokybiškesnę mėsą. Padidėjęs vartotojų pasitenkinimas gali lemti didesnius vartojimo rodiklius ir pramonės pelningumą. Magistro baigiamasis darbas atliktas 2018 m. rugsėjo mėn. - 2020 m. gruodžio mėn. LSMU VA Gyvūnų ir akvakultūrų produktyvumo bei produkcijos kokybės laboratorijoje, Gyvūnų auginimo technologijų institute. Avys buvo auginamos avininkystės ūkyje „X“ Šakių rajone. Bandymui buvo sudarytos trys grupės - kontrolinė ir dvi tiriamosios. Atrinkta 12 avių, po 4 avis iš kiekvienos grupės (skirtingo amžiaus ir lyties avys). LSMU VA Gyvūnų ir akvakultūrų produktyvumo bei produkcijos kokybės laboratorijoje, įvertinta avienos cheminė sudėtis bei fizikinės savybės, riebalų rūgščių sudėtis, biogeninių aminų, malondialdehido ir cholesterolio koncentracijos. Statistiškai patikimi rezultatai lyties įtakai nustatyti: avių kūno dalių išsivystymui, fizikiniams rodikliams, sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių sudėčiai, biogeninių aminų kiekiui ir malondialdehido koncentracijai (p<0,05). Statistiškai patikimi rezultatai amžiaus įtakai nustatyti: avių kūno dalių išsivystymui, avienos cheminei sudėčiai ir fizikiniams rodikliams, mononesočiųjų riebalų rūgščių kiekiui, biogeninių aminų koncentracijai, MDA ir cholesterolio koncentracijoms (p<0,05).
Although the quality of sheep depends on genetics, it can be improved by the sex of the sheep being slaughtered and the age of slaughter chosen appropriately. These days, users have a lot of supply of meat, so it is important for producers to take consideration of the fact, in order to deliver better quality meat. Increased consumer satisfaction can lead to higher consumption rates and industrial profitability. The research for master's thesis was accomplished in 2018 September - 2020 December, LUHS, Laboratory of Animal and Aquaculture Productivity and Production Quality. Institute of Animal Husbandry Technology. The experiment sheep kept and was performed at X sheep breeding farm in Šakiai district. Three groups of sheep were formed for the research - control and two experimental. Selected 12 sheep, 4 sheep from each group (different age and gender sheep). Lamb meat chemical composition, physical characteristics, fatty acids composition, biogenic amines, malondialdehyde and cholesterol concentrations were evaluated in LUHS, Laboratory of Animal and Aquaculture Productivity and Production Quality. Statistically reliable results influenced of gender were determined for the development of body parts of sheep, physical parameters, the content of saturated and monounsaturated fatty acids, content of biogenic amines and concentration of malondialdehyde (p<0,05). Statistically reliable results influenced of age were determined for the development of body parts of sheep, physical and technological parameters, monounsaturated fatty acids, biogenic amine concentrations, MDA and cholesterol concentrations (p<0,05).