Temperatūros – drėgmės indekso kitimo poveikis melžiamų karvių sveikatingumui bei produktyvumui
Sakalauskas, Tadas |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Gumauskas, Girmantas | Komisijos narys / Committee Member |
Dėl klimato atšilimo, karščio sukeltas stresas galvijams darosi vis aktualesnė problema Lietuvoje. Darbo tikslas buvo nustatyti temperatūros – drėgmės indekso (TDI) poveikį melžiamų karvių sveikatingumui bei produktyvumui. Tyrime buvo išnagrinėtos laikymo (aplinkos) sąlygos tiriamuosiuose ūkiuose, įvertintas terminės aplinkos vaidmuo bei įvertintos priklausomybės nuo temperatūros – drėgmės indekso. Tyrimas buvo atliekamas 2019 – 2020 m. dviejuose pasirinktuose melžiamų karvių ūkiuose pietų Lietuvoje. Surinkti reikiami duomenys apie aplinkos sąlygas, karvių sveikatingumą, produkciją ir reprodukciją ūkiuose, apskaičiuoti temperatūros – drėgmės indekso vidurkiai. Karvių streso hormono lygiui organizme nustatyti ištirta 20 šlapimo mėginių. Statistiniai duomenys buvo apdorojami taikant statistinę duomenų analizę. Didžiausi skirtumai tarp ūkių regionų vidutinių oro temperatūrų (⁰C), santykinės drėgmės (proc.), oro judėjimo greičio (m/s) bei temperatūros – drėgmės indekso verčių pastebėti žiemos sezonu. Tyrimo metu nustatyta, jog daugiau melžiamų karvių sveikatingumo problemų turėjo ūkis, kuriame temperatūros – drėgmės indekso vidurkiai per visą tiriamąjį laikotarpį buvo didesni. Taip pat nustatyta statistiškai patikima kortizolio koncentracijos organizme priklausomybė nuo TDI (r=0,902, p<0,05). TDI vertei padidėjus 1 vienetu, vidutinis distokijų atvejų skaičius irgi padidėjo 10,46 proc. (p<0,05). Oro judėjimo greičiui (m/s) padidėjus 1 m/s, vidutinis distokijų atvejų bei karvių, kurių piene urėjos buvo <15 ml/proc., skaičius sumažėjo 27,5 proc. ir 14,5 proc. atitinkamai (p<0,05). Abiejuose ūkiuose aukščiausi temperatūros – drėgmės indekso vidurkiai buvo užfiksuoti 2019 m. birželio mėn. (74,2 ir 73,9). Statistinės analizės metu pastebėta, jog temperatūros – drėgmės indeksas darė neigiamą poveikį karvių pieno primilžiui, riebumui bei baltymingumui (p<0,05). Taip pat pastebėta, kad karvių vidutinis sėklinimų skaičius priklausė nuo temperatūros – drėgmės indekso (p<0,05).
Due to global warming, heat-induced stress is becoming an increasingly important problem for cattle in Lithuania. The aim of the study was to determine the effect of temperature – humidity index (THI) on the health and productivity of dairy cows. The study examined the keeping (environmental) conditions in the studied farms, evaluated the role of the thermal environment and evaluated the dependences on temperature – humidity index. The study was conducted in 2019 - 2020 in two selected dairy farms in southern Lithuania. Necessary data on environmental conditions, health of cows, production and reproduction on farms were collected, averages of temperature – humidity index were calculated. 20 urine samples were tested to determine the level of stress hormone in cows. Statistics were processed using statistical data analysis. The largest differences between the average air temperatures (⁰C), relative humidity (%), air velocity (m/s) and temperature – humidity index values in the farm regions were observed in the winter season. The study found that more dairy cows had health problems on farm where the average temperature – humidity index averages were higher throughout the study period. A statistically significant dependence of cortisol concentration in the body on THI was also found (r = 0.902, p <0.05). As the THI value increased by 1 unit, the average number of dystocia cases also increased by 10.46 % (p <0.05). As the air velocity (m/s) increased by 1 m/s, the average number of cases of dystocia and cows with urea <15 ml /percent decreased by 27.5 % and 14.5 % respectively (p<0.05). In both farms, the highest temperatures – humidity index averages were recorded in 2019 June (74.2 and 73.9). During the statistical analysis it was observed that the temperature – humidity index had a negative effect on the milk yield, fat content and protein content of cows (p <0.05). It was also observed that the average number of insemination in cows depended on the temperature – humidity index (p<0.05).