Dezinfekcija sandėliuose ir gamybinėse patalpose. Jos kontrolė
Author | Affiliation |
---|---|
Date |
---|
2009 |
Tekstas vienoje lapo pusėje.
Bibliogr.: p. 25
Mūsų aplinką, tuo pačiu ir gyvulininkystės objektus bei pašarų sandėlius nuolat supa mielės, mikroskopiniai grybai, virusai, bakterijos. Jie pasiskirsto netolygiai, gyvulių fermose dominuoja bakterijos ir virusai, o pašarų sandėliuose mikroskopiniai grybai ir bakterijos. Gerai ūkininkaujančio ūkininko tikslas būtų paruošti nepažeistą mikroorganizmų pašarą gyvūnams ir gyvūno aplinką tinkamą, kad būtų gera, perkama galutinio produkto kokybė. Viena iš geriausių tam taikoma priemonė yra kruopštus patalpų valymas, plovimas ir žinoma jų dezinfekcija. Dezinfekcijos terminas sietinas su nuolatiniu aplinkoje esančių infekcinių ligų sukėlėjų (pirmuonių, mikroskopinių grybų, virusų, riketsijų, bakterijų) nukenksminimu. Dezinfekcija skiriama į profilaktinę ir židininę (kitur dar vadinama einamąja ir baigiamąja). Profilaktinė vykdoma dar iki infekcinių ligų nustatymo kontroliuojant pagal žarninių lazdelių buvimą, o židininė - infekcinės ligos židinyje, kontroliuojant pagal stafilokokų buvimą, sergant ligomis, kurias sukelia sporas gaminantys mikrobai. Taip pat tikrinama ir baigiamosios dezinfekcijos kokybė sergant įvairiomis užkrečiamomis ligomis, kaip pvz., tuberkulioze, adenovirusine infekcija, snukio ir nagų ligomis, raupais, tuliaremija ir t.t. ir ligomis, kurias sukelia nek;asifikuoti virusai. Pašarų saugyklų paruošimą (altikti pilną dezinfekciją) būtina baigti 2-3 savaites iki derliaus dorojimo: grūdų, šieno ar šakniavaisių suvežimo. Čia dezinfekcijos priemonės būna įvairios. Labai svarbu pašarų saugyklose palaikyti tinkamą temperatūrą. Naudojant fizines priemones taikoma liepsna, kaitinimas vandens garais ar sausu karščiu, švitinimas ultravioletine, beta ir gama spinduliuote. Dažniausiai naudojamos cheminės medžiagos - tai šarmai, rūgštys, fenoliai, oksidantai, formaldehidai ir jų junginiai, chloro preparatai, sunkiųjų metalų druskos ir kt. [...].