Tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.) Gaertn.) sėklų miltelių tablečių technologija
Bataitytė, Gabija |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
vicechairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Akramas, Laimis | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo pavadinimas: Tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.) Gaertn.) miltelių tablečių technologija. Darbo tikslas: parinkti tinkamą gamybos technologiją ir pagaminti tikrojo margainio miltelių tabletes bei įvertinti jų kokybę. Uždaviniai: atlikti literatūros analizę apie tikrąjį margainį (Silybum marianum (L.) Gaertn.) kaip augalinę žaliavą, jame esančias vaistines medžiagas, šių veikliųjų medžiagų poveikį. Remiantis literatūra, nustatyti tinkamiausią gamybos technologiją ir tablečių kokybės nustatymo metodus.Tinkamai parinkti pagalbines medžiagas ir nustatyti jų įtaką tabletuojamai tikrojo margainio miltelių masei. Pagaminti tikrojo margainio miltelių tabletes.Vadovaujantis tablečių kokybės reikalavimais ir naudojantis analizės metodais, įvertinti pagamintų tikrojo margainio miltelių tablečių kokybę. Tyrimo objektas: tikrojo margainio miltelių tabletės. Tyrimo metodika: Fizikocheminių tikrojo margainio miltelių savybių nustatymas. Miltelių technologinių savybių vertinimas. Tablečių kokybės vertinimas: dilumas; tvirtumas; suirimo greitis; masės vienodumas. Rezultatai ir išvados: atlikus tikrųjų margainių sėklų miltelių technologinių savybių vertinimą nustatyta, kad miltelių birumas yra blogas. Tuomet sudarytos 4 receptūros su skirtingomis pagalbinėmis medžiagomis: 1) laktozė, fruktozė ir magnio stearatas, 2) mikrokristalinė celiuliozė ir magnio stearatas, 3) Prosolv ir magnio stearatas ir 4) mikrokristalinė celiuliozė, laktozė ir magnio stearatas. Atsižvelgiant į birumą nuspręsta tyrimus tęsti su 3 mišiniu. Gamybos metodu pasirinkta drėgnoji granuliacija. Buvo naudojami trys skirtingi granuliuojamieji skysčiai: 20% vandeninis polivinilpirolido tirpalas, 20% etanolinis polivinilpirolidono tirpalas ir 5% krakmolo kleisterio tirpalas. Kadangi geriausios granuliato savybės gautos su 20% vandeniniu povidono tirpalu, tai tolesniuose procesuose tik jis buvo naudojamas kaip granuliacinis skystis. Pagamintoms tabletėms atlikti išvaizdos vertinimo, dilumo, suirimo, atsparumo traiškymui bei stabilumo testai. Vidutinė tabletės masė 0.233±0.042 g. Gautos tikrųjų margainių sėklų miltelių tabletės apvalios, lygiais kraštais bei paviršiumi, vos juntamo kvapo. Nustatytas 0,56 % dilumas, 51,5± 0,527 N atsparumas traiškymui ir vidutinis suirimo laikas - 12 min 23 s. Taigi, gautos tabletės yra kokybiškos ir atitinka Europos farmakopėjoje nustatytus reikalavimus.
Master thesis: Tableting technology of milk thistle (Silybum marianum (L.) Gaertn.) seeds powders.
Aim: Choose production technology and evaluate tablets of milk thistle quality.
Objectives: To perform a literature analysis on Silybum marianum as a plant raw material present as a substance of medicinal substances, the effects of these active substances. Based on the literature, determine the most appropriate production technology and quality determination methods. Proper selection of excipients and determination of their activity on the tableting mass of milk thistle. Produce powder tablets. Evaluate the quality of produced milk thistle powder tablets in accordance with the tablet quality requirements.
Object: milk thistle powder tablets.
Methods of research: Determination of physicochemical and technological properties of milk thistle powder. Tablets quality assessment: friability, strength, disintegration rate, mass uniformity.
Results and conclusions: Evaluation of the technological properties of milk thistle powders have shown that the flowability of the powders is poor. Then 4 recipes were made with different excipients: 1) lactose, fructose, magnesium stearate, 2) microcrystalline cellulose and magnesium stearate, 3) Prosolv and magnesium stearate, 4) microcrystalline cellulose, lactose and magnesium stearate. Due to the flowability, it was decided to continue the study with mixture 3. As the production method was chosen wet granulation. Three granulating liquids were used: 20% aqueous polyvinylpirrolidone solution, 20% ethanol polyvinylpirrolidone solution and 5% starch paste solution. Only 20% aqueous polyvinylpirrolidone solution was used in further processes due to the obtained best properties of the granu-late. The manufactured tablets were tested for appearance, friability, disintegration rate, resistance to crushing and stability. The average tablet weight was 0.233±0.042 g. The resulting milk thistle powders tablets are with smooth edges and a surface, rounded and with a faint odor. Friability 0,56 %, resistance to crushing 51,5± 0,527 N and mean disintegration time of 12 min 23 s. Thus, the resulting tablets are of good quality and meet the requirements of the European Pharmacopoeia.