Lietuvoje auginamų melsvauogių sausmedžių (Lonicera caerulea L.) vaisių fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimo tyrimas
Šerpytytė, Simona |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas – ištirti Lietuvoje auginamų melsvauogių sausmedžių vaisių, kaupiančių fenolinius junginius kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimą ir įvertinti šių ekstraktų antioksidacinį aktyvumą in vitro. Darbo uždaviniai: Nustatyti melsvauogių sausmedžių vaisių ėminių antocianinų ekstrakcijos sąlygas. Pritaikius UV – regimosios šviesos spektrofotometrijos ir ESC metodus, nustatyti antocianinų kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimą skirtingų veislių vaisių ėminiuose. Pritaikius ESC metodą, nustatyti melsvauogių sausmedžių vaisių fenolinių junginių kokybines ir kiekinės sudėties įvairavimą. Atlikti melsvauogių sausmedžių vaisių ėminių ištraukų antioksidacinio aktyvumo in vitro tyrimus. Įvertinti koreliacinius ryšius tarp vaisių ėminių fenolinių junginių kiekio ir jų ištraukų antioksidacinio aktyvumo in vitro. Tyrimo objektas ir metodai: tirti melsvauogių sausmedžių (Lonicera caerulea L.) 'Nimfa', 'Wojtek', 'Indigo Gem', 'Amphora', 'Leningradskij Velikan', 'Iga', 'Tundra' ir 'Tola' veislių vaisių ėminiai. Bendras proantocianidinų ir antocianinų kiekis, antioksidacinis aktyvumas buvo įvertintas UV – regimosios šviesos spektrofotometrijos metodu. ESC metodu nustatytas individualių antocianinų ir fenolinių junginių kiekis. Tyrimo rezultatai ir išvados: Didžiausias bendras antocianinų kiekis nustatytas melsvauogių sausmedžių vaisių ėminius ekstrahuojant 40 min. 80 proc. (v/v) etanoliu, naudojant 904 W ultragarso vonelės galią. ESC metodu nustatyti šie junginiai ir jų kiekiai: cianidin-3-O-gliukozidas, cianidin-3-5-O-digliukozidas, cianidin-3-O-rutinozidas, peonidin-3-O-gliukozidas, cianidinas, cianidin-3-galaktozidas, peonidinas, procianidinas B1, rutinas, izokvercitrinas, kvercitrinas, chlorogeno rūgštis, kavos rūgštis, p-kumaro rūgštis ir ferulo rūgštis. Stipriausiu antioksidaciniu aktyvumu nustatytu ABTS metodu pasižymėjo 'Amphora', 'Nimfa', 'Tundra' ir 'Indigo Gem' veislių vaisių ėminių ištraukos, FRAP – 'Amphora' veislės vaisių ėminių ištraukos, CuPRAC – 'Tundra' veislės vaisių ėminių ištraukos. Stipriausiai su melsvauogių sausmedžių vaisių ėminių ištraukų antioksidaciniu aktyvumu koreliuoja antocianino cianidin-3-O-galaktozido kiekis.
The aim of the research: to determine qualitative and quantitative composition of phenolic compounds in fruits of blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.), which grow in Lithuania and to evaluate their extracts antioxidant activity in vitro. The objectives of the research: to select the extraction conditions of anthocyanins from samples of the blue honeysuckle fruits. Using UV spectrophotometry and HPLC methods to determine the variation of qualitative and quantitative composition of anthocyanins in samples of different cultivars. To determine the qualitative and quantitative variability of phenolic compounds of blue honeysuckle fruits using the HPLC method. To investigate antioxidant activity in vitro of blue honeysuckle fruit extracts. To evaluate the correlation between the amount of identified phenolic compounds and antioxidant activity in vitro. The object and methods of the research: the samples of fruits of blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.) 'Nimfa', 'Wojtek', 'Indigo Gem', 'Amphora', 'Leningradskij Velikan', 'Iga', 'Tundra', 'Tola' cultivars. Total content of proanthocyanidins and anthocyanins as well as antioxidant activity was assessed by using UV spectrophotometric methods. The amounts of individual anthocyanins and phenolic compounds were determined by the HPLC method. Results and conclusions of the study: by extracting the samples of bluehoneysuckle fruit for 40 minutes with 80% (v/v) ethanol using a 904 W ultrasound power, the highest amount of total anthocyanin content was determined. The following compounds and their amounts were determined using ESC method: cyanidin–3-O-glucoside, cyanidin-3-5-O-diglucoside, cyanidin-3-O-rutinoside, peonidine-3-O-glucoside, cyanidine, cyanidin-3-O-galactoside, peonidine, procyanidin B1, rutin, isoquercitrin, quercitrin, chlorogenic acid, coffee acid, p-coumaric acid and ferulic acid. The strongest antioxidant capacity was determined in extracts of cultivars 'Amphora’, 'Nimfa', 'Tundra' and 'Indigo Gem' using ABTS method, extracts of cultivars 'Amphora' using FRAP method and extracts of cultivars 'Tundra' using CuPRAC method. A correlation analysis showed that the strongest correlation was between the content of anthocyanin cyanidin-3-O-galactoside and antioxidant activity.