Aliejinių ir vandeninių propolio ekstraktų antimikrobinio poveikio palyginimas in vitro
Čalnarytė, Martyna |
Recenzentas / Reviewer | |
Svaldenienė, Eglė | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Šio darbo tikslas buvo nustatyti dermatofito Microsporum canis ir bakterijų Staphylococcus aureus klinikinės ir referentinės formų, meticilinui atsparaus Staphyloccocus aureus (MASA) ir S. pseudintermedius jautrumą propolio ekstraktams bei jų mišiniams su cinamono ir pipirmėtės eteriniais aliejais. Buvo ruošiami aliejinis ir vandeninis propolio ekstraktai, o mišiniuose eterinių aliejų koncentracija buvo 0,23 proc. Mikroskopinio grybelio ir bakterijų jautrumas propolio ekstraktams ir mišiniams su eteriniais aliejais tirtas difuzijos į agarą (įdubų) metodu. Tyrimo metu nustatyta, jog skirtingi propolio ekstraktai ir mišiniai su eteriniais aliejais slopina mikroskopinį grybelį M. canis ir S. aureus klinikinę ir referentinę padermę, o MASA ir S. pseudintermedius neveikia. Patogeninį mikromicetą M. canis efektyviausiai veikė propolio ekstraktai su cinamono eteriniu aliejumi 45 mm (maksimali zona) (p<0,01), o silpniausiomis slopinamosiomis savybėmis pasižymėjo aliejinio propolio ekstraktas 11,87 ±0,5 mm (p<0,01). Norint slopinti M. canis augimą reiktų rinktis vandeninį propolio ekstraktą, nes vandeninis propolis sudarė statistiškai reikšmingai didesnes M. canis zonas. Tiriant bakterijas aliejinis propolio ekstraktas sudarė statistiškai reikšmingai (p<0,01) didesnes S. aureus slopinamąsias zonas nei vandeninis propolio ekstraktas įdubų metodu, o MASA ir S. pseudintermedius neslopino. Lyginant grybelio ir bakterijų poveikį propolio ekstraktams nustatyta, kad Microsporum canis buvo statistiškai reikšmingai jautresnis propolio ekstraktams nei tirtos bakterijos (p<0,01). Naudojant eterinius aliejus didžiausia nauda buvo gauta maišant aliejinį propolio ekstraktą su cinamono eteriniu aliejumi ir šiuo mišiniu veikiant M. canis įdubų metodu. Veikiant bakterijas buvo pastebėta, kad tik abiejų aliejų mišinys kartu su propolio aliejiniu ekstraktu veikiant abi S. aureus padermes davė didesnes slopinamąsias zonas nei šios medžiagos atskirai (p<0,05). Tiriant kitas bakterijas eterinių aliejų įterpimas į propolio ekstraktus teigiamų rezultatų nedavė.
The purpose of this work was to determine the sensitivity of the dermatophyte Microsporum canis and the clinical and reference forms of the bacteria Staphylococcus aureus, methicillin – resistant Staphyloccocus aureus (MRSA) and S. pseudintermedius to propolis extracts and their mixtures with cinnamon and peppermint essential oils. Oil and aqueous extracts of propolis were prepared, and the concentration of essential oils in the mixtures was 0.23 %. The sensitivity of microscopic fungi and bacteria to propolis extracts and mixtures with essential oils was studied by diffusion into agar (wells) method. During the study, it was found that different propolis extracts and mixtures with essential oils inhibit the microscopic fungus M. canis and S. aureus clinical and reference strain, while MRSA and S. pseudintermedius do not inhibit. The pathogenic micromycete M. canis was most effectively affected by propolis extracts with cinnamon essential oil 45 mm (maximum zone) (p<0.01), and the weakest inhibitory properties were exhibited by propolis oil extract (11.87 ±0.5 mm) (p<0.01). In order to inhibit the growth of M. canis, aqueous propolis extract should be chosen, because aqueous propolis formed statistically significantly larger inhibition areas of M. canis. When testing bacteria, propolis oil extract formed statistically significantly (p<0.01) larger inhibition zones of S. aureus than aqueous propolis extract by well diffusion method, while MRSA and S. pseudintermedius did not inhibit. Comparing the effects of fungus and bacteria on propolis extracts, it was found that Microsporum canis was statistically significantly more sensitive to propolis extracts than the tested bacteria (p<0.01). Using essential oils, the greatest benefit was obtained by mixing propolis oil extract with cinnamon essential oil and using the mixture against the M. canis indentation method. When acting on bacteria, it was observed that only the mixture of both essential oils together with the oil extract of propolis gave larger inhibition zones when exposed to both strains of S. aureus than these substances alone (p<0.05). In studies of other bacteria, the addition of essential oils to propolis extracts did not give positive results.