Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/102436
Prostatos vėžio ir mitybos ryšių tyrimas
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Prostatos vėžio ir mitybos ryšių tyrimas
Other Title
The research of the associations between the and nutrition
Author
Virbickas, Justinas |
Advisor
Dregval, Liudmila |
Other(s)
Radišauskas, Ričardas | |
Extent
59 p.
Thesis Defence Date
2010
Abstract (lt)
Šiuo metu Lietuvoje prostatos vėžys – dažniausia vyrų onkologinė liga. Nuo 2006 metų per metus nustatoma virš 3000 naujų atvejų. Sergamumas šia liga nuolat auga. Darbo tikslas: Nustatyti ryšius tarp prostatos vėžio ir mitybos įpročių. Uždaviniai:
- Nustatyti sergančiųjų prostatos vėžiu mitybos įpročius.
- Nustatyti sveikų vyrų mitybos įpročius.
- Įvertinti šviežių daržovių ir vaisių reikšmę prostatos vėžio rizikai.
- Įvertinti rizikos sirgti prostatos vėžiu priklausomybę nuo kitų maisto produktų vartojimo. Tyrimo metodika Tyrime dalyvavo 360 respondentų. Buvo apklausta 180 sergančių prostatos vėžiu ir 180 sveikų vyrų. Tiriamieji buvo suskirstyti į 3 amžiaus grupes: 45-54 m.; 55-64 m.; 65> m. Jiems pateikta 60 klausimų ir mitybos lentelės anketa. Šio darbo autorius buvo atsakingas už kontrolinės grupės tiriamųjų duomenų surinkimą. Išdalinta 300 anketų, iš jų sugrįžo 200. Tyrimui tinkamos 180 anketų Statistinė tyrimo duomenų analizė atlikta naudojant SPSS (Statistical Package for Social Science) for Windows programos 16.0 versiją. Grafinė duomenų analize apdorota su Microsoft Office Exel 2003 Tyrimo rezultatai: Šviežių daržovių vartojimas Daugiau nei pusė tiriamųjų vasarą daržovių suvartoja nuo 6 iki 10 kartu per savaitę (3 pav.). Žiemą daugiausiai (apie trys ketvirtadaliai) tiriamųjų šviežias daržoves vartoja nuo 1 iki 5 kartų per savaitę. Šviežių pomidorų vartojimas vasarą, tarp atvejo ir kontrolės grupių tiriamųjų labai nesiskiria. Pieno ir jo produktų vartojimas Apžvelgiant pieno, kefyro, sviesto ir margarino ant duonos vartojimo įpročius nustatėme, kad tiriamiesiems, kurie rečiau vartoja pieną ir jo produktus rizika susirgti prostatos vėžiu didėja lyginant su tiriamaisias, kurie pieną vartoja dažniau. Tokia pati situacija yra ir su tiriamųjų kefyro vartojimo dažniu. Tačiau aprašytuose tyrimuose teigiama, kad didelis kalio bei produktų, kuriuose yra daug kalcio, suvartojimas didina riziką susirgti prostatos vėžiu (27). Mėsos ir žuvies produktų vartojimas Didžioji dalis tiriamųjų mėsą vartoja 3-4 kartus per savaitę (atvejo grupė - 35,0 proc., kontrolinė grupė – 33,3 proc.). Vartojantiems paukštieną 1-3 kartus per mėnesį tiriamiesiems galimybė susirgti prostatos vėžiu yra 6 kartus didesnė nei tiems, kurie vištieną vartoja 2 kartus per dieną. Vartojantiems paukštieną 1-2 kartus per savaitę, galimybė susirgti prostatos vėžiu yra 7 kartus didesnė nei tiems, kurie paukštieną vartoja 2 kartus per dieną (3.22 lentelė). Šviežių daržovių ir vaisių vartojimas Tiriamųjų pomidorų vartojimo dažnis atsižvelgiant į sezoniškumą, skiriasi (15 pav., 16 pav.). Kaip ir buvo tikėtasi dažniausiai pomidorai vartojami vasarą, o žiemą rečiau. Vasarą dauguma tiriamųjų pomidorus vartojo 1 kartą per dieną (atvejo grupė – 39 proc.) ir 3-4 kartus per savaitę (kontrolinė grupė – 28,9 proc.). Žiemą abiejų grupių tiriamieji pomidorus vartojo panašiai: 1-2 kartus per savaitę (atvejo grupė – 24,4 proc.; kontrolinės grupės – 32,2 proc.). Išvados:
- Nemažai atvejo grupės tiriamųjų (62 proc.) vartojo šviežias daržoves vasarą 6-10 kartų per savaitę, kievieną dieną valgė šviežius pomidorus vasarą (apie 40 proc.) , bei vaisius (apie 40 proc.). Beveik puse tiriamųjų valgė termiškai apdorotus pomidorus ir jų produktus1-2 kartus per savaitę .
- Daugiau nei puse tiriamųjų (apie 60 proc.) vartojo nemažai šviežių daržovių vasarą nuo 6 iki 10 k/sav. Apie puse vyrų vartojo šviežius pomidorus vasarą nuo 1 iki 5 k/sav., o nuo 6 iki 10 k/sav. – vartojo apie 40 proc. Žiemą daugiau nei puse apklaustųjų valgė šviežius pomidorus 1-5 kartus per savaitę. 62 proc. nevartojo margarino ant duonos, tačiau ketvirtadalis kasdien tepė sviestą ant duonos. Tik trečdalis respondentų vartojo termiškai apdorotus pomidorus ir jų produktus 1-2 kartus per savaitę.
- Galimybė susirgti prostatos vėžiu didėja vyrams, kurie žiemą šviežius pomidorus vartojo retai lyginant su tais, kurie žiemą šviežius pomidorus vartoja dažnai (3-6 k/sav. ar kasdien): atitinkamai apie 12 kartų (beveik nevartojantiems), apie 2 kartus (vartojantiems 1-3 k/mėn.) ir apie 3 kartus (vartojantiems 1-2 k/sav.)
- Prostatos vėžys yra reikšmingai susijęs su tiriamųjų amžiumi. 55-64 m. amžiaus vyrų galimybė susirgti prostatos vėžiu yra 4 kartus didesnė nei jaunesnių vyrų (45-54 m.), vyresnių negu 65 m. - galimybė susirgti yra 5 kartus didesnė nei jaunesnių.
Abstract (en)
The prostate cancer is the most common oncological disease of men in Lithuania for the time being. Approximately 3000 new cases are diagnosed during a year. The morbidity of the latter disease constantly increases. The aim of the work: To establish the associations between the prostate cancer and the nutritional habits. The tasks:
- To identify the nutritional habits of the men, having the prostate cancer;
- To establish the nutritional habits of the healthy men;
- To assess the significance of the fresh vegetables and fruit to the risk of the prostate cancer;
- To evaluate the reliance of the prostate cancer risk on the consumption of the other foodstuff. The methodology of the research 360 respondents have participated in the research. 180 men, who have the prostate cancer, and 180 healthy men have been interviewed. The researched have been divided into 3 groups according to their age: 45-54 years old; 55-64 years old; and 65> years old. They were given 60 questions and a nutrition chart questionnaire. The author of this thesis paper was responsible for the collecting the data from the control group. 300 questionnaires were handed out and 200 of them were given back. 180 questionnaires were relevant for the research. The statistical analysis of the research data has been done using the 16.0 version of the SPSS programme (Statistical Package for Social Science) for Windows. The graphical analysis of the data has been processed using Microsoft Office Excel 2003. The results of the research: The consumption of the fresh vegetables More than a half of all the researched men consume vegetables in summer from 6 to 10 times a week (fig. 3). In winter fresh vegetables are mostly consumed from 1 to 5 times a week (by three quarters of the researched). The consumption of the fresh tomatoes in summer does not differ very much between the case and control group researched men. The consumption of milk and its products The risk to have a prostate cancer increases for those researched who consume milk and its products more seldom in comparison to those who consume milk more often. The same situation is in the case of the kefir consumption rate. However, the described analysis states that a great consumption of calcium and the products, which contain much calcium, increases the risk to have a prostate cancer (27). The consumption of meat and fish products The larger part of the researched eat meat 3-4 times a week (the case group – 35 percents, the control group – 33,3 percents). Those researched who eat poultry 1-3 times a month have a 6 times bigger possibility to fall ill with prostate cancer than those who consume chicken 2 times a day. While the possibility to have a prostate cancer is 7 times bigger for those who consume poultry 1-2 times a week versus those consuming it 2 times a day (table 3.22). The consumption of fresh vegetables and fruit According to the season, the tomatoes consumption rate is different (fig. 15, fig. 16). As it has been believed, the tomatoes are more often consumed in summer than in winter. In summer many researched men used to eat tomatoes once a day (the case group – 39 percents) and 3-4 times a week (the control group – 28,9 percents). In winter the respondents of both groups used to consume tomatoes in a similar way: 1-2 times a week (the case group – 24,4 percents; the control group – 32,2 percents). The conclusions:
- Quite a big number of the case group researched men (62 percents) consumed fresh vegetables in summer 6-10 times a week, used to eat fresh tomatoes (about 40 percents) and fruit (about 40 percents) every day in summer. Almost a half of all the researched ate thermally processed tomatoes and their products 1-2 times a week.
- More than a half of the researched (about 60 percents) consumed many fresh vegetables in summer from 6 to 10 times a week. Approximately a half of the men used to eat fresh tomatoes in summer from 1 to 5 times a week, while about 40 percents of them did that from 6 to 10 times a week. In winter more than a half of the respondents used to eat fresh tomatoes 1-5 times a week. Only one third of the researched consumed thermally processed tomatoes and their products 1-2 times a week.
- The possibility to fall ill with the prostate cancer increases for those men, who used to consume fresh tomatoes rarely in comparison to those, who often ate fresh tomatoes in winter (3-6 times a week or every day): respectively about 12 times (for those who almost did not consume), about 2 times (for consuming 1-3 times a month), and about 3 times (for consuming 1-2 times a week).
- The prostate cancer has a meaningful association with the age of the researched men. The possibility to have a prostate cancer is 4 times bigger for 55-64 years old men than for the younger men (45-54 years old), and the latter possibility is 5 times bigger for the men older than 65 in comparison to the younger ones.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Other Identifier(s)
id-2015173
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access