Veido rožine sergančių asmenų gyvensenos įpročių ir subjektyviai suvokiamos sveikatos vertinimas
Grybaitė, Gabrielė |
Vaičiūnas, Tomas |
Kirvaitienė, Jolita | Recenzentas / Reviewer |
Gabrielė Grybaitė. Veido rožine sergančių asmenų gyvensenos įpročių ir subjektyviai suvokiamos sveikatos vertinimas. Magistro baigiamasis darbas. Darbo vadovas – Lekt. dr. Tomas Vaičiūnas; Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Medicinos akademija, Visuomenės sveikatos fakultetas. Kaunas, 2025; 78 p. Tyrimo tikslas: Įvertinti veido rožine sergančių asmenų gyvenimo įpročius ir subjektyviai suvokiamą sveikatą. Tyrimo uždaviniai:
- Atskleisti ir palyginti asmenų, sergančių veido rožine, mitybos, fizinio aktyvumo ir rizikingos elgsenos ypatumus.
- Įvertinti ir palyginti asmenų, sergančių veido rožine, subjektyviai suvokiamą sveikatą.
- Įvertinti ir palyginti veido rožine sergančių asmenų gyvensenos ir ūmių ligos formų sąsajas. Tyrimo metodika: Tyrimo tipas – kiekybinis momentinis tyrimas. Tyrimo duomenų surinkimo metodas – anoniminė anketinė apklausa (žr.priedas Nr.1)., kuria buvo siekiama išsiaiškinti rožine sergančių asmenų gyvensenos įpročius ir subjektyviai suvokiamą sveikatą. Tyrimas buvo vykdomas 2024 m. gegužės – rugsėjo mėnesiais. Tyrime dalyvavo veido rožine sergantys ir simptomatiką turintys asmenys. Respondentų buvo klausiama apie veido rožinės stadijas, mitybos įpročius, fizinį aktyvumą bei subjektyviai suvokiamą sveikatą. Tyrimo duomenys analizuoti programa SPSS 24. Tyrimo rezultatai: Nustatyta, jog trečdalis apklaustųjų, kurie serga ir kitomis lėtinėmis organizmo ligomis, patiria ūmią veido rožinės simptomatiką. Statistiškai reikšmingos sąsajos nustatytos tarp padidėjusio AKS (arterinio kraujo spaudimo) ir ūmių veido rožinės stadijų (GS=2,994, p=0,009), o lėtinių ligų nebuvimas mažina odos ligos simptomatiką (GS=0,328, p=0,009). Vertinant mitybos įpročių sąsajas su veido rožine pastebėta, jog raudonos mėsos, mėsos produktų, konditerinių gaminių, kiaušinių, kavos, virtų bulvių, varškės sūrio ir greito maisto vartojimas turi silpnus koreliacinius ryšius su dažnesne veido rožinės simptomatika. Mėsa (GS=2,216, p=0,02), mėsos produktai (GS=1,701, p=0,045), greitas maistas (GS=2,668, p=0,28), konditeriniai gaminiai (GS=1,762, p=0,039), limonadas (GS=1,919, p=0,031) ir užkandžiai (GS=1,78, p=0,37) didina ūmių veido rožinės stadijų pasireiškimą. Išanalizavus žalingų įpročių sąsajas su veido rožinės simptomatika nustatyta, jog veipų, garintuvų ir kitų skysčio rūkymo priemonių naudojimas statistiškai reikšmingai didina ūmias formas (p>0,05). Nervingumas (GS=2,25, p=0,04) ir nuliūdimas (GS=2,14, p=0,043) didina ūmią veido rožinės simptomatiką, o ramybė ir taika (GS=0,19, p=0,02), bei laimė (GS=0,51, p=0,12) mažina šiuos požymius. Tyrimo išvados: Veido rožinė ir jos simptomatikos pasireiškimas itin susijęs su mitybos įpročiais bei emocine būkle. Didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas sergančiųjų sveikos gyvensenos mokymui bei edukacijai su jų esama veido odos liga.
Gabrielė Grybaitė. Lifestyle habits and subjectively perceived health, assessment of individuals with rosacea. Master’s thesis. Supervisor – Lect. Dr. Tomas Vaičiūnas. Lithuanian University of Health Sciences, Medicine’s academy, Faculty Of Public Health. Kaunas, 2025; 78 pages. Research aim: To evaluate the lifestyle habits and self-perceived health of individuals with rosacea. Research objectives:
- To reveal and compare the dietary habits, physical activity and risky behaviors of individuals with rosacea.
- To assess and compare the subjectively perceived health of individuals with rosacea.
- To assess and compare the associations between lifestyle and acute rosacea forms. Research methodology: The research type is a quantitative snapshot survey. The data collection method is an anonymous survey (see attachment No.1), aimed at exploring the lifestyle habits and subjectively perceived health of individuals with rosacea. The study was conducted between May and September of 2024’s. The participants were individuals with rosacea and symptoms of it. Respondents were asked about the stages of rosacea, dietary habits, physical activity and subjectively perceived health. The data was analyzed using the SPSS 24 software. Research results: It was found that third of the respondents, who also have other chronic diseases, experience acute rosacea symptoms daily. Significant associations were observed between systolic ABP (arterial blood pressure) and acute stages of rosacea (GS=2,994, p=0,009), while the absence of chronic diseases reduces symptoms (GS=0,328, p=0,009). The study of food choices revealed weak associations between the consumption of red meat, meat products, confectionery products, eggs, coffee, boiled potatoes, cottage cheese and fast food with more frequent rosacea symptoms. It was found that meat (GS=2,216, p=0,02), meat products (GS=1,701, p=0,045), fast food (GS=2,668, p=0,28), confectionery products (GS=1,762, p=0,039), lemonade (GS=1,919, p=0,031) and snacks (GS=1,78, p=0,37) increases acute rosacea forms (p>0,05). Analyzing the emotional state and its correlation with acute forms was found that nervousness (GS=2,25, p=0,04) and sadness (GS=2,14, p=0,043) increase acute rosacea symptoms, while calmness and peace (GS=0,19, p=0,002), and happiness (GS=0,51, p=0,12) reduces these symptoms. Research conclusions: Rosacea and its symptoms are strongly associated with dietary habits and emotional state. More attention should be given to education and training individuals with rosacea on healthy lifestyle in relation to their facial skin disease.