Pelėsinių grybų paplitimas gyvenamųjų patalpų virtuvių aplinkoje
Remeikienė, Ingrida |
Recenzentas / Reviewer |
Pelėsinių grybų paplitimas gyvenamųjų patalpų virtuvių aplinkoje Ingrida Remeikienė Bakalauro baigiamasis darbas Bakalauro baigiamojo darbo moksliniai tyrimai atlikti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Veterinarijos akademijos, Mikotoksikologijos tyrimų laboratorijoje 2024 – 2025 metais. Darbo tikslas: Nustatyti pelėsinių grybų paplitimą gyvenamųjų patalpų virtuvių ore, bei ant skirtingų paviršių. Darbo uždaviniai: Nustatyti pelėsinių grybų skaičių bei jų gentis oro mėginiuose. Nustatyti pelėsinių grybų skaičių bei jų gentis ant pasirinktų skirtingų virtuvės paviršių. Pamatuoti virtuvių patalpos aplinkos terminius rodiklius (temperatūra, drėgnis, oro judėjimo greitis); Nustatyti koreliacinį ryšį tarp pelėsinių grybų skaičiaus ir aplinkos terminių rodiklių. Naudota metodika: Mėginiai nuo paviršių imti vadovaujantis Lietuvos Maisto ir Veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu 2006 m. gegužės 17 d. Nr. B1-338 „Nuoplovų paėmimo laboratoriniam tyrimui metodiniai nurodymai“ Oro mėginiai imti naudojant sedimentacijos metodą. Oro mikrobiologiniai rodikliai nustatomi remiantis LST EN ISO 14698-1:2004. Išvados: Nustatytas pelėsinių grybų skaičius virtuvių aplinkos ore svyravo nuo 2,95 ± 0,39 iki 3,09 ± 0,61 logksv/m3. Didžiausias vidutinis pelėsinių grybų skaičius ore nustatytas prie kriauklės. Visose virtuvės oro mėginiuose dominavo Penicillium ir Rhizopus, Aspergilus, ir Cladosporium gentys. Nustatytas pelėsinių grybų skaičius virtuvių aplinkoje ant skirtingų paviršių svyravo nuo 2,45 ± 1,3 logksv/m2 iki 1,83 ± 1,3 logksv/m2. Didžiausias pelėsinių grybų skaičius nustatytas ant daržovių lentynos šaldytuve 2,45 ± 1,13 logksv/m2. Ant visų tirtų virtuvių paviršių dominavo Penicillium, Cladosporium, Fusarium. Gyvenamųjų namų virtuvių aplinkos temperatūra svyravo nuo 18,7 ± 0,020C iki 21,33 ± 0,03°C; drėgnis nuo 53,66 ± 0,14 iki 68,43 ± 0,13 proc. oro judėjimo greitis nustatytas visose virtuvėse 0,2 m/s; p<0,05. Nustatytas labai silpnas neigiamas ryšys (p>0,05) tarp oro terminių rodiklių bei pelėsinių grybų skaičiaus ore. Taip pat nustatytas neigiamas labai silpnas ryšys (p>0,05) tarp aplinkos terminių rodiklių ir pelėsinių grybų skaičiaus ant skirtingų paviršių.
The Prevalence of Molds in the Kitchen Environment of Residential Premises Ingrida Remeikienė Bachelor's Thesis The scientific research for the bachelor's thesis was conducted at the Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Mycotoxicology Laboratory, in the years 2024–2025. Objective: To determine the prevalence of mold in the air and on different surfaces in residential kitchen environments. Tasks: To determine the number and genera of mold in air samples. To determine the number and genera of mold on selected kitchen surfaces. To measure the environmental parameters of kitchen spaces (temperature, humidity, and air movement speed). To determine the correlation between the number of mold and environmental thermal indicators. Methodology: Surface samples were collected following the guidelines set by the Director of the Lithuanian Food and Veterinary Service in Order No. B1-338, issued on May 17, 2006, “Methodological Instructions for Sampling Rinse Water for Laboratory Testing.” Air samples were collected using the sedimentation method. Microbiological air indicators were determined based on LST EN ISO 14698-1:2004. Conclusions: The determined number of mold in the kitchen environment air ranged from 2.95 ± 0.39 to 3.09 ± 0.61 log CFU/m³. The highest average number of mold fungi in the air was found near the sink. In all kitchen air samples, the dominant genera were Penicillium, Rhizopus, Aspergillus, and Cladosporium. The determined number of mold molds on different surfaces in the kitchen environment ranged from 2.45 ± 1.3 log CFU/m² to 1.83 ± 1.3 log CFU/m². The highest number of mold was found on the vegetable shelf in the refrigerator, at 2.45 ± 1.13 log CFU/m². On all tested kitchen surfaces, the dominant genera were Penicillium, Cladosporium, and Fusarium. The temperature in residential kitchen environments ranged from 18.7 ± 0.02°C to 21.33±0.03°C, while humidity varied from 53.66±0.14% to 68.43±0.13%. Air movement speed was determined to be 0.2 m/s in all kitchens (p<0.05). A very weak negative correlation (p>0.05) was found between air thermal parameters and the number of molds in the air. Additionally, a very weak negative correlation (p>0.05) was determined between environmental thermal parameters and the number of molds on different surfaces.