Cinamonų (Cinnamomnum camphora (L.)) miltelių kapsulių gamyba
Umantaitė, Monika |
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Zymonė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
M. Umantaitės magistro baigiamasis darbas “Cinamonų (Cinnamomnum camphora (L.)) miltelių kapsulių gamyba”. Mokslinis vadovas: prof. Habil. Dr. A. Savickas. Lietuvos mokslų universiteto, Medicinos akademijos, Farmacijos fakulteto, Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedra. Kaunas, 2022.
Tyrimo tikslas: pagaminti cinamonų (Cinnamomnum camphora (L.)) miltelių kapsules ir įvertinti jų kokybę.
Tyrimo uždaviniai: surinkti ir išanalizuoti mokslinę literatūrą apie cinamono žaliavą, joje esančias veikliąsias medžiagas ir jų sukeliamą poveikį, parinkti tinkamą cinamonų miltelių kapsulių sudėtį ir gamybos technologiją, pagaminti vartojimui tinkamas cinamono miltelių kapsules, atlikti pagamintų kapsulių kokybės vertinimą.
Tyrimo objektas: Cinamono žievė ir iš jų sumalti milteliai bei tuo pagrindu pagamintos kapsulės.
Metodai: farmakopėjiniais metodais įvertintos cinamonų miltelių technologinės savybės, atliktas antimikrobinis aktyvumo tyrimas. Sudaryti 4 skirtingi cinamonų miltelių su pagalbinėmis medžiagomis mišiniai, pasirinktas tas miltelių mišinys, kuris labiausiai tiko kapsuliavimui. Kapsuliavimo mašinėle „Capsuline – 15 Nr. 1“ užpildytos kapsulės. Atlikti masės vienodumo ir suirimo testai. Įvertinta kapsulių kokybė po 3 mėn, laikant nustatytą kiekį kapsulių kambario temperatūroje, šaldytuve, klimatinėje kameroje.
Rezultatai: Cinamono milteliai dulkantys ir lipantys prie paviršių. Iš sudarytų 4 mišinių kapsuliavimui buvo pasirinktas C3A. Atliktas antimikrobinio aktyvumo tyrimas parodė, kad 0,25 g efektyviai slopino pasėtas standartines mikroorganizmų kultūras. Pagamintos kapsulės atitiko keliamus Europos farmakopėjos (Eur. ph.) reikalavimus. Kapsulės laikytos tris mėnesius skirtingose temperatūrose: klimatinėje kameroje kapsupėlšaldytuve ir kambario temperatūroje atitiko Europos farmakopėjoje nustatytus masės vienodumo ir suirimo laiko reikalavimus, yra tinkamos vartoti.
Išvados: atlikus cinamono miltelių su pagalbinėmis medžiagomis technologinį vertinimą ir kapsulių kokybės analizę, nustatyta, kad jos tinkamos tolimesniems tyrimams.
M. Umantaitė's Master's thesis "Cinnamon (Cinnamomnum camphora (L.)) powder capsule production". Scientific supervisor: prof. Habil. Habil. Dr. A. Savickas. A. Savickas, A. A. Savickas, Professor of Pharmacy, Department of Drug Technology and Social Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Lithuanian University of Sciences, Academy of Medicine. Kaunas, 2022.
Aim of the study: to produce cinnamon (Cinnamomnum camphora (L.)) powder capsules and to evaluate their quality.
The objectives of the study: to collect and analyse scientific literature on cinnamon raw material, its active substances and their effects, to select a suitable composition and production technology for cinnamon powder capsules, to produce cinnamon powder capsules suitable for consumption, and to assess the quality of the capsules produced.
Object of the study: Cinnamon bark and its ground powder and the capsules produced on that basis.
Methods: The technological properties of cinnamon powder were evaluated by pharmacopoeial methods, and an antimicrobial activity test was performed. Four different mixtures of cinnamon powder with excipients were made, and the powder mixture most suitable for encapsulation was selected. The capsules were filled using the Capsuline - 15 No 1 capsule machine. Mass uniformity and disintegration tests were carried out. The quality of the capsules was evaluated after 3 months of storage at room temperature, in a refrigerator, in a climate chamber.
Results: Cinnamon powder dusty and adhering to surfaces. Of the 4 mixtures, C3A was selected for encapsulation. The antimicrobial activity test showed that 0,25 g effectively inhibited the standard cultures of the micro-organisms sown. The capsules produced met the requirements of the European Pharmacopoeia (Eur. ph.). The capsules were stored for three months at different temperatures: refrigerated and at room temperature and met the European Pharmacopoeia requirements for uniformity of weight and disintegration time and are fit for consumption.
Conclusions: The technological evaluation of the cinnamon powder with excipients and the quality analysis of the capsules showed that they are suitable for further studies.