Pelėsinių grybų įvairovė ir mikotoksinai dulkėse, susidarančiose gamybos procesų metu X duonos kepimo įmonėje
Jonauskytė, Indrė |
Recenzentas / Reviewer |
Darbas buvo paruoštas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijoje, Veterinarijos fakultete, Maisto saugos ir kokybės katedroje. Darbo tikslas buvo nustatyti ir įvertinti pelėsinių grybų įvairovę ir mikotoksinus dulkėse, susidarančiose gamybos procesų metu X duonos kepimo įmonėje. Tikslui pasiekti dulkės surinktos dviem skirtingais metodais, dviejų gamybos linijų skirtinguose taškuose, skirtingais metų laikais. Nustatytos pelėsinių grybų gentys ir bendras mielių ir pelėsinių grybų skaičius dulkių mėginiuose. Taip pat nustatytos mikotoksinų koncentracijos. Tyrimo metu nustatyta, jog pasyviuoju metodu surinktų dulkių kiekis skirtingais sezonais kito nuo 0,093 g iki 0,433 g. Taip pat pastebėtas dulkių kiekio skirtumas skirtingose batonų linijos ir konditerijos gamybos procesų vietose, kur jis svyravo nuo 0,147 g iki 0,290 g batonų gamybos linijos bei nuo 0,041 g iki 0,393 g konditerijos gaminių gamybos linijos. Gravimetriniu metodu surinktų dulkių kiekis skirtingais sezonais kito nuo 0,010 g/m3 iki 0,051 g/m3. Nustatytas dulkių kiekio skirtumas skirtingose gamybos vietose nuo 0,027 g/m3 iki 0,035 g/m3 batonų gamybos linijos bei nuo 0,020 g/m3 iki 0,048 g/m3 konditerijos linijos. Mielių ir pelėsinių grybų skaičius dulkėse skirtingais metų sezonais svyravo nuo 2,778 KSV/g iki 19,278 KSV/g. Mielių ir pelėsinių grybų skaičius skirtingose gamybos procesų vietose svyravo nuo 2,792 KSV/g iki 29,778 KSV/g. Dulkėse dominavo Trichoderma sp., Penicillium sp., Cladosporium sp. bei kitų genčių pelėsiniai grybai. Tiek batonų, tiek konditerijos linijų dulkių mėginiuose buvo nustatyta OTA, AFL B1. OTA buvo aptikta visais metų laikais. ZEA ir DON mikotoksinų teigiamų verčių nenustatyta. Nustatyta, kad didėjant gravimetriniu metodu surinktų dulkių kiekiui, didėja mielių ir pelėsinių grybų skaičius. Gravimetriniu metodu surinktų dulkių kiekiui padidėjus 1 g/m3, pasyviuoju metodu surinktų dulkių kiekis padidėja 0,415 g. Nustatytas ryšys tarp mielių ir pelėsinių grybų skaičiaus bei skirtingų gamybos linijų, gamybos procesų, sezoniškumo ir gravimetriniu metodu surinktų dulkių kiekio (p < 0,05). Mikotoksinų koncentracija priklauso nuo dulkių kiekio statistiškai reikšmingai.
The thesis was prepared at the Veterinary Academy of the Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Food Safety and Quality. To achieve this goal, the dust was collected by two different methods, on two production lines, at different points in time, during different seasons. The genera of mould fungi and the total number of yeasts and mould fungi in the dust samples collected by the gravimetric method were determined. Mycotoxin concentrations were also determined. The study showed that the amount of dust collected by the passive method varied from 0,093 g to 0,433 g in different seasons. Differences in dust content were also observed between the different areas of the baton line and the confectionery production line, ranging from 0,147 g to 0,290 g for the baton line and from 0,041 g to 0,393 g for the confectionery line. The amount of dust collected by gravimetric methods varied from 0,010 g/m3 to 0,051 g/m3 in different seasons. The difference in dust concentration between the different production areas was found to range from 0,027 g/m3 to 0,035 g/m3 for the baton production line and from 0,020 g/m3 to 0,048 g/m3 for the confectionery line. The yeast and mould fungi in the dust varied from 2,778 CFU/g to 19,278 CFU/g during the different seasons. The yeast and mould fungi counts varied from 2,792 CFU/g to 29,778 CFU/g in the different locations of the production processes. Trichoderma sp., Penicillium sp., Cladosporium sp. and other genera of mould fungi dominated in the dust. OTA, AFL B1 were detected in the dust samples of both the baton and confectionery lines. OTA was detected in all seasons. No positive values for mycotoxins ZEA and DON were found. It was found that the number of yeasts and mould fungi increased with increasing amounts of dust collected by gravimetric methods. An increase of 1 g/m3 in the amount of dust collected by gravimetric methods results in an increase of 0,415 g in the amount of dust collected by passive methods. A correlation was found between the number of yeasts and mould fungi and the different production lines, production processes, seasonality and the amount of dust collected by the gravimetric method (p < 0,05). Mycotoxin concentrations have a statistically significant correlation with the amount of dust.