Juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) ekstraktų antioksidacinio poveikio žiurkių glioblastomos C6 ląstelių kultūrai tyrimas
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
R. Židonytės magistro baigiamasis darbas „Juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) ekstraktų antioksidacinio poveikio žiurkių glioblastomos C6 ląstelių kultūrai tyrimas“. Mokslinio darbo vadovė – prof. dr. D. Majienė. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Biochemijos laboratorija. Kaunas, 2019. Darbo tikslas – įvertinti ir palyginti juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) ekstraktų antioksidacinį poveikį žiurkių glioblastomos (C6) ląstelių kultūrai. Darbo uždaviniai:
- Nustatyti ir palyginti juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) ekstraktų gebėjimą neutralizuoti vandenilio peroksidą.
- Įvertinti ir palyginti juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) ekstraktų poveikį viduląstelinių radikalų generacijai.
- Nustatyti ir palyginti juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) ekstraktų poveikį mitochondrijų superoksido koncentracijai. Darbo objektas – juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) žiedų, uogų, uogų išspaudų ekstraktai. Tyrimo metodai. Juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) žiedų, uogų bei uogų išspaudų ekstraktų gebėjimas neutralizuoti vandenilio peroksidą nustatytas fluorimetriniu metodu, naudojant AmplexRed dažą. Augalo ekstraktų poveikis žiurkių glioblastomos C6 ląstelių viduląstelinių radikalų generacijai įvertintas fluorimetriniu metodu, naudojant DCF-DA dažą. Augalinių ekstraktų poveikis žiurkių glioblastomos ląstelių mitochondrijų superoksido koncentracijai nustatytas fluorescenciniu metodu, naudojant MitoSox Red dažą. Rezultatai. Juoduogio šeivamedžio (S. nigra L.) žiedų (0,4 – 40 μg/ml fenolinių junginių), uogų (0,4 – 40 μg/ml fenolinių junginių), uogų išspaudų (0,4 – 40 μg/ml fenolinių junginių) ekstraktai sumažino vandenilio peroksido koncentraciją atitinkamai: 12,5 – 87,3 %, 16,1 – 89,5 %, 14,1 – 91,6 %, lyginant su kontrole. Stipriausias ekstraktų poveikis C6 ląstelių viduląstelinių radikalų generacijai pasireiškė po 120 min. inkubavimo, esant didžiausiam fenolinių junginių kiekiui juose: žiedų ekstraktas (40 μg/ml) sumažino viduląstelinių radikalų generaciją 57,5 %, uogų (40 μg/ml) – 58,7 %, uogų išspaudų (40 μg/ml) – 59,1 %, lyginant su kontrole. Tirti ekstraktai sumažino mitochondrijų superoksido koncentraciją C6 ląstelių mitochondrijose: žiedų (1 – 40 μg/ml) – 14,9 – 44,6 %, uogų (1 – 40 μg/ml) – 15,4 – 46,7 %, uogų išspaudų (1 – 40 μg/ml) – 13,9 – 49,4 %, lyginant su kontrole. Išvados. Juoduogio šeivamedžio (Sambucus nigra L.) ekstraktų antioksidacinis poveikis vandenilio peroksidui, reaktyvių deguonies formų (ROS) generacijai bei mitochondrijų superoksido koncentracijai C6 ląstelėse yra panašus, priklauso nuo fenolinių junginių koncentracijos.
R. Židonytė Master‘s Thesis „Antioxidant effect of elderberry (Sambucus nigra L.) extracts on rat glioblastoma C6 cell culture“. Scientific supervisor – Prof. PhD. D. Majienė. Laboratory of biochemistry, Institute of neuroscience, Lithuanian University of Health Sciences. Kaunas, 2019. The aim of the research – to evaluate and compare antioxidant effect of elderberry (Sambucus nigra L.) extracts on rat glioblastoma cell culture. Objectives:
- To determine and compare the ability of elderberry (Sambucus nigra L.) extracts to neutralize hydrogen peroxide.
- To evaluate and compare the effect of elderberry (Sambucus nigra L.) extracts on the generation of intracellular radicals.
- To determine and compare the effect of elderberry (Sambucus nigra L.) extracts on the mitochondrial superoxide concentration. The object of research – extracts of flowers, berries and berry pomace of elderberry (Sambucus nigra L.). Methods. The ability of extracts of flowers, berries and berry pomace of elderberry (Sambucus nigra L.) to neutralize hydrogen peroxide was determined by fluorimetric method using AmplexRed dye. The effect of plant extracts on the intracellular radical generation was assessed by fluorimetric method using DCF-DA dye. The effect of plant extracts on the mitochondrial superoxide concentration of rat glioblastoma cells was determined by fluorescent method using MitoSox Red dye. Results. The extracts of flowers (0,4 – 40 μg/ml phenolic compounds), berries (0,4 – 40 μg/ml phenolic compounds), berry pomace (0,4 – 40 μg/ml phenolic compounds) of elderberry (Sambucus nigra L.) reduced concentration of hydrogen peroxide by 12,5 – 87,3 %, 16,1 – 89,5 %, 14,1 – 91,6 %, respectively. The strongest effect of extracts on the generation of C6 cell intracellular radicals occurred after 120 min. incubation when there was the highest amount of phenolic compounds: extract of flowers (40 μg/ml) reduced the generation of intracellular radicals by 57,5 %, extract of berries (40 μg/ml) – 58,7 %, extract of berry pomace (40 μg/ml) – 59,1 %, compared to control sample. The extracts reduced mitochondrial superoxide concentration in rat glioblastoma cells: extracts of flowers (1 – 40 μg/ml) – 14,9 – 44,6 %, extracts of berries (1 – 40 μg/ml) – 14,4 – 46,7 %, extracts of berry pomace (1 – 40 μg/ml) – 13,9 – 49,4 %, respectively, compared to control sample. Conclusions. The antioxidant effect of elderberry extracts (Sambucus nigra L.) on hydrogen peroxide, the generation of ROS and the concentration of mitochondrial superoxide in C6 cells is similar. It depends on the concentration of phenolic compounds.