Saldžialapės kulkšnės (Astragalus glycyphyllos L.) žaliavų tyrimas ir perspektyvų širdies - kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir pagalbinei terapijai prognozė
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Švarcaitė, Jūratė | Komisijos narys / Committee Member |
Kuncaitė, Giedrė | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: Nustatyti fenolinių junginių ir flavonoidų kiekį bei antioksidantinį ir chelatinį aktyvumą saldžialapės kulkšnės (Astragalus glycyphyllos L.) augalinėse žaliavose ir prognozuoti žaliavos pritaikymo galimybes. Darbo uždaviniai: Nustatyti bendrą fenolinių junginių ir flavonoidų kiekį saldžialapės kulkšnės (Astragalus glycyphyllos L.) skirtingais būdais ruoštų augalinių žaliavų mėginiuose. Ištirti žaliavų antioksidantines savybes. Įvertinti augalinių žaliavų chelatines savybes. Remiantis gautais biologiškai aktyvių junginių analizės rezultatais prognozuoti terapines pritaikymo širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimams perspektyvas. Tyrimo objektai ir metodai: Astragalus glycyphyllos L. žaliava, rinkta Kėdainiuose, Lietuvoje. Bendras fenolinių junginių kiekis - pagal Galo rūgšties kalibracinę kreivę; antioksidantinis aktyvumas - nustatant DPPH laisvojo radikalo inaktyvinimą; bendras flavonoidų kiekis - nustatomas spektrofotometriniu metodu pagal rutiną; pereinamųjų jonų surišimo geba - nustatant Fe2+ jonų surišimą. Išvados: Spektrofotometriniu metodu ištyrus fenolinių junginių kiekį saldžialapės kulkšnės žaliavose, nustatyta, kad didžiausią šių veikliųjų medžiagų kiekį kaupia žiedynai (21,6±0,49 mg/g) ir lapai (25,22±0,59 mg/g), o mažiausiu fenolinių junginių kiekiu pasižymi stiebai (6,12±0,46 mg/g). Nustačius flavonoidų kiekį žaliavose pastebėta, kad daugiausia flavonoidų kaupiama lapuose (20,38±0,31 mg/g) ir šie junginiai sudaro didžiausią fenolinių junginių dalį. Atlikus antioksidantinio aktyvumo tyrimą DPPH metodu pastebėta, kad didžiausiu aktyvumu pasižymi žiedynai (13,26±0,66%). Atlikus antioksidantinio aktyvumo tyrimą fotometriniu Fe2+ jonų surišimo metodu, nustatyta, kad didžiausia jonų surišimo geba pasižymi žiedynai (91,97±1,26%), mažiausia - stiebai (61±1,53%). Antioksidantinis aktyvumas stipriai koreliuoja su fenoliniais junginiais ir flavonoidais. Statistiškai palyginus krūmijimosi metu rinktų augalinių žaliavų džiovinimo būdo įtaką, nustatyta, kad didesnė fenolinių junginių išeiga gaunama iš liofilizacijos būdu paruoštos augalinės žaliavos negu kad iš įprastai džiovintos augalinės žaliavos.
Aim: to evaluate the total amount of phenolic compounds and flavonoids and also to analyse antioxidant activity and iron chelating activity of Astragalus glycyphyllos L. dried materials and to predict possible use of analysed plant. The objectives of the research: to evaluate the total amount of flavonoids and total amount of phenolic combinations in the samples A. Glycyphyllos; to analyse the antioxidant activity of the herbal materials; to analyse iron chelating activity of the herbal materials; according to the biologically active compounds predict therapeutic applications for cardiovascular diseases. Objects and methods of the assay: the object of this assay is Astragalus glycyphyllos L. material collected in Kėdainiai, Lithuania. Phenolic compounds evaluated according to calibration curve of galic acid, antioxidant activity free DPPH radical inhibition. Iron chelating properties - photometric determination of binded iron. Conclusions: In spectrophotometric analysis, the highest amount of phenolic compounds were determined in Astragalus glycyphyllos leaves (25,22±0,59 mg/g) and flowers (21,6±0,49 mg/g), lowest - in stems. The highest amount of flavonoids were determined in leaves (20,38±0,31 mg/g), lowest in stems (6,12±0,46 mg/g). Flavonoids are the largest group of phenolic compounds in Astragalus glycyphyllos materials. The strongest antioxidant activity was observed in flowers (13,26±0,66%), and the highest antioxidant activity by iron binding properties was determined in flowers (91,97±1,26%), lowest antioxidant activity was observed in stems (61±1,53%). Antioxidant activity of materials are well correlated with phenolic compounds and flavonoids. While comparing the influence of drying method on yield of phenolics, it was determined that liophylization was better than drying usual way.