Dantų pastos su juodųjų serbentų lapų ekstraktu technologija ir kokybės vertinimas
Kizalaitė, Dovilė |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
D. Kizalaitės magistro baigiamasis darbas „Dantų pastos su juodųjų serbentų lapų ekstraktu technologija ir kokybės vertinimas”. Mokslinė vadovė doc. dr. Z. Kalvėnienė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedra. – Kaunas. Darbo tikslas: pagaminti dantų pastą su tirštuoju juodųjų serbentų lapų ekstraktu ir įvertinti gauto produkto kokybę. Darbo uždaviniai: sumodeliuoti dantų pastos sudėtį, įtraukiant pagamintą juodųjų serbentų lapų ekstraktą; Pritaikyti dantų pastos su juodųjų serbentų lapų ekstraktu gamybos technologiją ir sąlygas; Nustatyti juodųjų serbentų lapų ekstrakto įtaką dantų pastos kokybei (pH reikšmė, dinaminė klampa, putų tūris, antioksidacinis aktyvumas, tekstūra, mikroskopinė analizė); Įvertinti pagamintos pastos kokybę, atsižvelgiant į atlikto stabilumo tyrimo rezultatus. Tyrimo objektas: dantų pasta su juodųjų serbentų (Ribes nigrum L.) lapų tirštuoju ekstraktu. Tyrimo metodai: gravimetrija, sietų analizė, ekstrakcija bismaceracijos metodu, spektrofotometrija, potenciometrija, viskozimetrija, putų tūrio nustatymas, tekstūros analizė, mikroskopavimas, statistinė analizė. Rezultatai ir išvados: dantų pastų sudėtys sumodeliuotos naudojant: abrazyvines medžiagas – kalcio karbonatą, silicio dioksidą hidratą, kalcio hidroksiapatitą; tirštiklius – hidroksietilceliuliozę, ksantano lipus; drėkinamąsias medžiagas – glicerolį ir sorbitolį; terapinius agentus – ksilitolį, kokamidopropilo betainą, citrinos rūgštį, mėtų eterinį aliejų ir tirštąjį juodųjų serbentų lapų ekstraktą; konservantus – D – gliukono rūgšties natrio druską, kalio sorbatą. Tirštasis juodųjų serbentų lapų ekstraktas, pagamintas bismaceracijos metodu, pasižymėjo antioksidaciniu aktyvumu, o įterptas į pastą padidino antioksidacinį aktyvumumą 2,4 karto (15,79 ± 0,001 TE µg/ml); Tirštasis ekstraktas turėjo statistiškai reikšmingos įtakos (p<0,05): dinaminei klampai – ją sumažino 33,31 proc., tačiau klampa išliko optimalia; putų tūriui – padidino putų tūrį, o gausesniu putojimu pasižyminti dantų pasta yra patrauklesnė vartotojams; tekstūros parametrams – sumažino deformuojančią jėgą, konsistenciją, klampos indeksą, koheziją. pH reikšmės pokytis nebuvo statistiškai reikšmingas (p>0,05) – pastos atitiko seilių pH reikšmės ribas. Mikroskopavimo metu kietųjų dalelių aglomeracijos nepastebėta, vidutinis dalelių dydis išlieka 16,2 ± 0,54 µm. Stabilumo tyrimo metu nustatyta, jog laikymo sąlygos turi įtakos pastos kokybės rodikliams. Mėginyje laikytame pagreitintomis sendinimo sąlygomis statistiškai reikšmingi (p<0,05) pokyčiai vyko dvigubai greičiau (po dviejų mėnesių) nei laikant kambario temperatūroje, tačiau pastos nesifermentavo, sudedamosios dalys neatsiskyrė, abrazyvinių dalelių dydis išliko nepakitęs (p>0,05) per 6 stebėjimo mėnesius. Praktinės rekomendacijos: vietoje PAM putojimui suteikti, naudoti tik augalinius ekstraktus; atlikti stabilumo tyrimus esant stresinei temperatūrai; vertėtų sukurti ir burnos skalavimo skystį su juodųjų serbentų lapų ekstraktu.
Final Master‘s thesis by D. Kizalaitė, title „Technology and quality assessment of toothpaste with black currant leaf extract“. Supervisor Assoc. Prof. Z. Kalvėnienė; Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Pharmacy, Department of Drug Technology and Social Pharmacy. – Kaunas. The aim of the study: to make a toothpaste with a thick extract of black currant leaves and to evaluate the quality of the obtained product. Research objectives: to model the composition of toothpaste by incorporating the prepared blackcurrant leaf extract; To adapt the technology and conditions of production of toothpaste with black currant leaf extract; To determine the influence of black currant leaf extract on the quality of toothpaste (pH value, dynamic viscosity, foam volume, antioxidant activity, texture, microscopic analysis); Evaluate the quality of the produced paste, taking into account the results of the performed stability study. Object of the research: toothpaste with a thick extract of black currant (Ribes nigrum L.) leaves. Research methods: gravimetry, sieve analysis, extraction by bismaceration, spectrophotometry, potentiometry, viscometry, foam volume determination, texture analysis, microscopy, statistical analysis. The results and conclusions: toothpaste compositions are modeled using: abrasives – calcium carbonate, silica hydrate, calcium hydroxyapatite; thickeners – hydroxyethylcellulose, xanthan gum; moisturizers – glycerol and sorbitol; therapeutic agents – xylitol, cocamidopropyl betaine, citric acid, mint essential oil and thick extract of black currant leaves; preservatives – sodium salt of D – gluconic acid, potassium sorbate. The thick extract of black currant leaves, produced by the bismaceration method, had antioxidant activity, and when added to the paste, it increased the antioxidant activity 2,4 times (15.79 ± 0.001 TE µg/ml). The thick extract had a statistically significant effect (p<0,05): for dynamic viscosity – it decreased by 33.31 %, but the viscosity remained optimal; for foam volume – increased foam volume, and toothpaste with more foaming is more attractive to consumers; texture parameters – reduced deforming force, consistency, viscosity index, cohesion. The change in pH was not statistically significant (p>0.05) pastes met saliva pH limits. No agglomeration of particulates was observed during microscopy, the mean particle size remaining 16.2 ± 0.54 µm. The stability study found that storage conditions affect the quality of the paste. Statistically significant (p<0.05) changes were observed in the sample under accelerated aging conditions twice as fast (after two months) than at room temperature, but the paste did not ferment, the components did not separate, the abrasive particle size remained unchanged (p>0.05) within 6 months of observation. Practical recommendations: instead of giving surfactants for foaming, use only plant extracts; perform stability studies at stress temperatures; it would also be worthwhile to create a mouthwash with black currant leaf extract.