Fenolinių junginių ekstrahavimas ultragarsu iš vaistinės melisos (Melissa officinalis L.) lapų
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: Naudojant ultragarsą ekstrahuoti fenolinius junginius iš vaistinės melisos (Melissa officinalis L.) lapų, įvertinti veiksnių – tirpiklio, laiko, ekstrahento ir tiriamosios medžiagos santykio bei dalelių dydžio įtaką, nustatant bendrą fenolinių junginių kiekį bei antioksidacinį aktyvumą. Darbo uždaviniai: Ekstrahuoti fenolinius junginius iš vaistinės melisos lapų naudojant ultragarsą; nustatyti ekstrakcijos tirpiklių, ekstrakcijos laiko, ekstrahento ir tiriamosios medžiagos santykio bei dalelių dydžio įtaką fenolinių junginių išsiskyrimui; nustatyti bendrą fenolinių junginių kiekį; nustatyti antioksidacinį aktyvumą DPPH metodu; atlikti stabilumo tyrimą. Tyrimo metodai: Spektrofotometriškai nustatytas bendras fenolinių junginių kiekis ir antioksidacinis aktyvumas DPPH laisvojo radikalo inaktyvinimo metodu. Tyrimo rezultatai: Bendras fenolinių junginių kiekis vaistinės melisos vandeniniame ekstrakte iš papildomai nesmulkintos žaliavos įvairavo nuo 13,6 mg/ml iki 51,49 mg/ml, iš papildomai smulkintos – 16,23 mg/ml iki 63,26 mg/ml, etanoliniame ekstrakte iš papildomai nesmulkintos žaliavos svyravo nuo 15,86 mg/ml iki 71,37 mg/ml, iš papildomai smulkintos žaliavos nuo 18,73 mg/ml iki 78,49 mg/ml. Nustatytas vandeninių ekstraktų iš papildomai nesmulkintų lapų antioksidacinis aktyvumas buvo nuo 37,6% iki 84,87%, iš papildomai smulkintos žaliavos nuo 69,2% iki 81,83%; etanolinių ekstraktų iš papildomai nesmulkintos žaliavos – nuo 78,16% iki 89,48%, iš papildomai smulkintos žaliavos – nuo 75,62% iki 90,63%. Atlikus stabilumo tyrimą buvo nustatyta, kad vandeniniuose ekstraktuose fenolinių junginių sumažėja >10proc., etanoliniuose – <10proc. Antioksidacinis aktyvumas sumažėjo tiek vandeniuose, tiek etanoliniuose ekstraktuose. Tyrimo išvados: Didžiausias fenolinių junginių kiekis išsiskiria naudojant tirpiklį etanolį 50% (V/V), ekstrahuojant santykiu 1:10, 10 – 15min. iš papildomai smulkintos vaistinės augalinės žaliavos. Buvo nustatyta, kad ekstrahavimo faktoriai neturi reikšmingos įtakos antioksidaciniam aktyvumui. Nepriklausomai nuo išekstrahuoto fenolinių junginių kiekio, visos ištraukos pasižymėjo dideliu antioksidaciniu aktyvumu. Stabilumo tyrimo metu, įvertinus bendro fenolinių junginių kiekio pokyčius, nustatyta, kad vandeniniai ekstraktai stabilūs neišlieka, etanoliniai – išlieka.
The aim of the research: the extraction of phenolic compounds from Lemon Balm (Melissa officinalis L.) leaves using ultrasound and evaluation of the influence of the following factors: solvent, time of extraction, material solvent ratio and particle size, while determining the total phenolic compounds and antioxidant activity. The objectives of the research: to extract phenolic compounds from lemon balm leaves by ultrasound; to determine the influence of extraction solvent, extraction time, material solvent ratio and particle size to extraction of phenolics; to determine the total amount of phenolic compounds; to determine the antioxidant activity by DPPH method; to perform stability testing. The methods of the research: the total amount of phenolic compounds and the antioxidant activity using DPPH free radical were determined spectrophotometrically. The results of the research: the total amount of phenolic compounds in lemon balm aqueous extract varied from 13.6 mg/ml to 51.49 mg/ml, from reduced particle size varied from 16.23 mg/ml to 63.26 mg/ml, in ethanolic extract varied from 15.86 mg/ml to 71.37 mg/ml, from reduced particle size varied from 18.73 mg/ml to 78.49 mg/ml. Antioxidant activity of aqueous extracts varied from 37.6 % to 84.87 %, from reduced particle size varied from 69.2 % to 81.83 %; ethanolic extracts varied from 78.16 % to 89.48 %, from reduced particle size varied from 75.62 % to 90.63 %. The stability test results showed that in the aqueous extracts the amount of phenolic compounds decreased > 10 %, in ethanolic extracts <10 %. Antioxidant activity decreased in both water and ethanol extracts. The conclusion: The maximum amount of phenolics was extracted using a solvent of ethanol 50% (v/v), ratio of 1:10, 10-15 min extraction time and reduced particle size of herbal material. It was found that the extraction factors have no significant effect on antioxidant activity, regardless of the amount of extracted phenolic compounds; all extracts had significant antioxidant activity. The long-term stability testing and variation of amount of phenolic compounds showed that aqueous extracts do not remain stable, ethanolic extracts – remain.