Sviesto, tepių riebalų mišinių ir sviesto gaminių asortimento maistinės energinės vertės, ženklinimo pažeidimų bei vartojimo ypatumų analizė Lietuvoje
Ščeponavičiūtė, Žaneta |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas - išanalizuoti Lietuvos prekybos centruose parduodamų sviesto, tepių riebalų mišinių ir sviesto gaminių asortimento maistines energines vertes, jų vartojimo ypatumus bei ženklinimo pažeidimus. Rezultatai ir išvados. Rezultatai parodė, kad 80 – 83 proc. sviesto produktų energinės vertės 720 – 753 kcal. 100 g sviesto yra baltymų 0,5 - 1 g, angliavandenių 0,5 - 1 g, riebalų 80 - 83 g. 51,6 proc. tirtų sviestų su klaidingai nurodytomis energinėmis vertėmis. 20 – 80 proc. tepių riebalų mišinių bei margarinų energinės vertės 173 – 720 kcal. 100 g tepaus riebalų mišinio bei margarino yra baltymų 0 - 1,5 g, angliavandenių 0 - 1,9 g, riebalų 20 - 80 g. 48,4 proc. produktų su klaidingai nurodytomis energinėmis vertėmis. 39 – 99,8 proc. sviesto gaminių energinės vertės 380 - 898 kcal. 100 g sviesto gaminyje yra baltymų 0 - 3 g, angliavandenių 0 - 15 g, riebalų 39 - 99,85 g. 60,0 proc. produktų buvo be energinės ir maistinės vertės, be maistinės vertės arba su klaidingai nurodyta energine verte. Nustatyta, kad to paties riebumo gaminiai turi skirtingas maistines ir energines vertes. Analizuojant ženklinimo pažeidimus nustatyta 7,1 proc. pažeidimų. Vertinant vartojimo ypatumus nustatyta, kad 59, 2 proc. respondentų vartoja tik sviestą, 6,1 proc. vartoja tik tepius riebalų mišinius, 2,0 proc. vartoja tik sviesto gaminius, 27,7 proc. vartoja visus produktus ir 5,0 proc. nevartoja nieko. 88,8 proc. apklaustųjų žino, kuo skiriasi sviestas, tepūs riebalų mišiniai ir sviesto gaminiai, 10,7 proc. nežino. Ženklinimo etiketes skaito 42,1 proc. respondentų, 19,5 proc. neskaito, o 38,0 proc. skaito ne visada. 46,9 proc. respondentų ženklinimo etiketėje pateikiama informacija yra suprantama aiškiai, 7,6 proc. pateiktos informacijos nesupranta, 44,7 proc. ne visada ją supranta.
The aim of the study – to analyse the violation in labelling, consumption peculiarities and nutritional energy values of butter, fat spreads and butter products, which are buyable in Lithuanian supermarkets. Results and conclusions. The results showed, that energy values of 80 – 83% butter are 720 – 753 kcal. There are 0,5 – 1 g proteins, 0,5 – 1 g carbohydrates and 80 – 83 g fats in 100 grams of butter. There are 51,6% products with incorrect energy value on labels. Energy values of 20 – 80% fat spreads and margarines are 173 – 720 kcal. There are 0 - 1,5 g proteins, 0 - 1,9 g carbohydrates and 20 – 80 g fats in 100 grams of fat spreads and margarine. There are 48,4% products with incorrect energy value on labels. Energy values of 39 – 99,8% butter products are 380 - 898 kcal. There are 0 - 3 g proteins, 0 - 15 g carbohydrates and 39 - 99,85 g fats in 100 grams of butter products. There are 60,0% products without nutritional energy value, without nutritional value or with incorrect energy value on labels. Stated, that the same fatness products have different nutritional energy values. It was estimated 7,1% violations in labelling. The analysis of consumption peculiarities showed, that 59, 2% of respondents use only butter, 6,1% use only fat spreads, 2,0% of respondents use only butter products, 27,7% use the all products and 5,0% do not use anything. 88,8% of respondents know the difference between butter, fat spreads and butter products, while 10,7% of respondents don’t know. 42,1% of respondents read the labels, 19,5% don’t read, and 38,0% of respondents read not all the time. 46,9% of respondents clearly understand the information in the label, 7,6% don’t understand given information and 44,7% understand not all the time.