Slaugytojų mitybos ypatumai ir sąsajos su požiūriu į mitybą bei sveikatos sutrikimais
Januškevičienė, Eglė |
Recenzentas / Reviewer |
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakultetas. Gyvensenos medicina. Magistro baigiamasis darbas. SLAUGYTOJŲ MITYBOS YPATUMAI IR SĄSAJOS SU POŽIŪRIU Į MITYBĄ BEI SVEIKATOS SUTRIKIMAIS. Eglė Januškevičienė. Mokslinio darbo vadovas: prof. dr. Rima Kregždytė. Kaunas, 2024; 80 p. Tyrimo tikslas - įvertinti slaugytojų mitybos ypatumus ir nustatyti sąsajas su požiūriu į mitybą bei sveikatos sutrikimais. Uždaviniai:
- Išsiaiškinti slaugytojų mitybos ypatumus.
- Įvertinti slaugytojų požiūrį į mitybą ir sąsajas su kasdiene mityba.
- Įvertinti slaugytojų sveikatos sutrikimus ir sąsajas su kasdiene mityba. Tyrimo metodika: Atliktas kiekybinis (momentinis) tyrimas. Tyrimo instrumentas - anoniminė anketinė apklausa. Tyrime dalyvavo LSMUL Kauno Klinikų slaugytojai. Dalyvavimas buvo savanoriškas. Apklausa vykdyta 2023 m. balandžio - birželio mėnesiais. Iš viso apklausti 248 slaugytojai. Tyrimo rezultatai: Nustatyta, kad dauguma tiriamųjų pusryčiauja kasdien ir dažniausiai valgo savo pagamintą maistą, tačiau per mažai suvartoja rekomenduojamų palankių sveikatai maisto produktų (šviežių uogų, vaisių ir daržovių bei viso grūdo produktų, vartoja per mažai ankštinių daržovių, žuvies ir jūros gėrybių bei nesočiųjų riebalų) ir per daug suvartoja nepalankių sveikatai maisto produktų (sočiųjų riebalų, perdirbtų mėsos gaminių, bulvių ir jų produktų, cukraus ir druskos). Dauguma tiriamųjų gaminimui renkasi aliejų, o ant duonos tepa sviestą. Pieną dažniausiai renkasi vidutinio (3,2% - 2,5%) riebumo. Dauguma slaugytojų tiek kavos tiek arbatos išgeria apie 1-3 puodelius per dieną, o cukraus dauguma tiriamųjų nesideda nei į kavą nei į arbatą. Druską deda į jau paruoštą maistą kai paragavus jos trūksta. Daugumai tiriamųjų labai svarbu arba svarbu sveikai maitintis bei mano, jog turi pakankamai žinių susijusių su mityba ir žino kaip sveikai maitintis, tačiau taip pat dauguma teigia, kad jų mityba nėra sveika. Dauguma tiriamųjų teigia, kad savo mityboje negauna visų reikiamų vitaminų ir mikroelementų, todėl didžioji dalis papildomai vartoja vitaminus ir/ar mikroelementus. Pagrindiniai maisto pasirinkimo kriterijai yra skonio ir kvapo savybės, nauda sveikatai bei kaina. Didžioji dalis slaugytojų sutiko, kad sveika mityba jiems yra svarbi siekiant palaikyti gerą savijautą. Tačiau jiems sudėtinga laikytis sveikos mitybos rekomendacijų. Dauguma tiriamųjų 9 iš 10 duotų teiginių apie sveiką mitybą pasirinko teisingai. Klausiant slaugytojų kokia jų nuomone yra sveikos mitybos teigiama įtaka žmogaus organizmui, daugiau nei du trečdaliai tiriamųjų pažymėjo visus duotus variantus, tačiau tik keli dalyviai įrašė savo variantą. Dažniausiai slaugytojus vargina tokie sutrikimai kaip energijos trūkumas; lėtinis nuovargis; meteorizmas; antsvoris ar nutukimas; suprastėjusi miego kokybė; prasta fizinė būklė; vitaminų ir mikroelementų trūkumas; galvos skausmas; sąnarių ar raumenų skausmai; obstipacija bei odos problemos. Tiriamieji kuriuos vargina minėti nusiskundimai vartoja per mažai sveikatai palankių maisto produktų ir per daug sveikatai nepalankių maisto produktų. Tyrimo išvados:
- Didžioji dalis slaugytojų pusryčiauja kasdien ir dažniausiai valgo savo pagamintą maistą, per mažai suvartoja rekomenduojamų palankių ir per daug nepalankių sveikatai maisto produktų. Gaminimui renkasi aliejų, o ant duonos tepa sviestą. Pieną renkasi vidutinio (3,2% - 2,5%) riebumo. Tiek kavos tiek arbatos išgeria apie 1-3 puodelius per dieną, cukraus nesideda nei į kavą nei į arbatą. Druską deda į jau paruoštą maistą kai paragavus jos trūksta.
- Daugumai slaugytojų labai svarbu arba svarbu sveikai maitintis. Patys teigia, kad jų mityba nėra sveika, tačiau turi pakankamai žinių susijusių su mityba ir žino kaip sveikai maitintis. Savo mityboje negauna visų reikiamų vitaminų ir mikroelementų, todėl papildomai vartoja vitaminus ir/ar mikroelementus. Pagrindiniai maisto pasirinkimo kriterijai yra skonio ir kvapo savybės, nauda sveikatai bei kaina. Sveika mityba slaugytojams yra svarbi siekiant palaikyti gerą savijautą. Tačiau jiems yra sudėtinga laikytis sveikos mitybos rekomendacijų. Vyresnio amžiaus tiriamieji turėjo daugiau žinių apie sveiką mitybą ir duotus teiginius dažniau žymėjo teisingai. Slaugytojų nuomone, sveikos mitybos teigiama įtaka žmogaus organizmui yra visapusiška.
- Dažniausiai slaugytojus vargina tokie sutrikimai kaip energijos trūkumas; lėtinis nuovargis; meteorizmas; antsvoris ar nutukimas; suprastėjusi miego kokybė; prasta fizinė būklė; vitaminų ir mikroelementų trūkumas; galvos skausmas; sąnarių ar raumenų skausmai; obstipacija bei odos problemos. Slaugytojai kuriuos vargina minėti nusiskundimai vartoja per mažai sveikatai palankių maisto produktų ir per daug sveikatai nepalankių maisto produktų. Tiriamieji mano, kad jų mityba gali turėti įtakos jų sveikatos sutrikimams. Beveik trečdalis tiriamųjų mitybą pakeitė dėl sveikatos.
Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Public Health, Academy of Medicine. Lifestyle medicine. CHARACTERISTICS OF NURSES NUTRITION AND CORRELATIONS WITH ATTITUDES TOWARDS NUTRITION AND HEALTH DISORDERS Eglė Januškevičienė. Scientific supervisor: Prof. Dr. Rima Kregždytė. Kaunas, 2024; 80 p. Research objective - evaluate the characteristics of nurses’ nutrition and determine the correlations with attitudes towards nutrition and health disorders. Tasks:
- To ascertain the nutritional characteristics of nurses.
- To evaluate the attitudes of nurses towards nutrition and correlations between their attitudes and daily diet.
- To evaluate the health disorders of nurses and correlations between their health disorders and daily nutrition. Research methods: Quantitative analysis. The research instrument - anonymous questionnaire survey. In the study participated LSMUL Kaunas Clinics nurses. Participation was voluntary. The survey was conducted from April to June 2023. A total of 248 nurses were interviewed. Results of the research: It was found that the majority of subjects eat breakfast every day and usually eat their own food, but they consume too little of the recommended healthy foods (fresh berries, fruits and vegetables and whole grains, too little legumes, fish and seafood, and unsaturated fats) and consumes too many unhealthy foods (saturated fat, processed meat products, potatoes and their products, sugar and salt). Most of the subjects choose oil for cooking and spread butter on bread. Milk with medium (3.2% - 2.5%) fat is usually chosen. Most nurses drink about 1-3 cups of both coffee and tea per day and most subjects do not add sugar to either coffee or tea. Salt is added to already prepared food when it is lacking after tasting. For most of the subjects, it is very important or important to eat healthy and they think that they have enough knowledge related to nutrition and know how to eat healthy, but also most say that their diet is not healthy. Most of the subjects’ state that they do not get all the necessary vitamins and microelements in their diet, so most of them take additional vitamins and/or microelements. The main criteria for choosing food are taste and smell also health benefits and price. The majority of nurses agreed that a healthy diet is important for them to maintain well-being. However, it is difficult for them to follow the recommendations of a healthy diet. Most of the subjects chose 9 out of 10 statements about healthy eating correctly. When asking the nurses what they think is the positive influence of healthy nutrition on the human body, more than two thirds of the subjects marked all the given options, but only a few participants gave their own options. Most often, nurses are bothered by such disorders as lack of energy; chronic fatigue; flatulence; overweight or obesity; decreased quality of sleep; poor physical condition; lack of vitamins and microelements; headache; joint or muscle pain; constipation and skin problems. Subjects who suffer from the aforementioned complaints consume too little healthy foods and too many unhealthy foods. Conclusions of the research:
- The majority of nurses have breakfast every day and usually eat their own food, they consume too little of the recommended healthy foods and too many unhealthy foods. Oil is used for cooking, and butter is spread on bread. Choose milk of medium (3.2% - 2.5%) fat. He drinks about 1-3 cups of both coffee and tea a day, he does not add sugar to either coffee or tea. Salt is added to already prepared food when it is lacking after tasting.
- Eating healthy is very important or important to most nurses. They themselves say that their diet is not healthy, but they have sufficient knowledge related to nutrition and know how to eat healthily. They don't get all the necessary vitamins and trace elements in their diet, so they take additional vitamins and/or trace elements. The main criteria for choosing food are taste and smell, health benefits and price. A healthy diet is important for nurses to maintain well-being. However, it is difficult for them to follow the recommendations of a healthy diet. Older subjects had more knowledge about healthy eating and marked the given statements more often correctly. According to nurses, the positive influence of healthy nutrition on the human body is comprehensive.
- Most often, nurses are bothered by such disorders as lack of energy; chronic fatigue; flatulence; overweight or obesity; decreased quality of sleep; poor physical condition; lack of vitamins and trace elements; headache; joint or muscle pain; constipation and skin problems. Nurses who suffer from the aforementioned complaints consume too few healthy foods and too many unhealthy foods. Subjects believe that their diet can influence their health disorders. Almost a third of the subjects changed their diet for health reasons.