Paprastosios kraujažolės (Achillea millefolium L.) ekstraktų chelatinio ir antimikrobinio aktyvumo įvertinimas
Petkevičius, Vytautas |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Švarcaitė, Jūratė | Komisijos narys / Committee Member |
Kuncaitė, Giedrė | Komisijos narys / Committee Member |
Tikslas: Ištirti Lietuvoje natūraliai augančių paprastosios kraujažolės (Achillea millefolium L.) augalinių žaliavų chelatinį ir antimikrobinį aktyvumą. Uždaviniai: 1) Nustatyti chelatinį aktyvumą natūraliose augavietėse surinktuose A. millefolium vaistinės augalinės žaliavos ėminiuose bei jos įvairavimą skirtingose cenopopuliacijose. 2) Įvertinti chelatinį aktyvumą bei jo rodmenų pokyčius A. millefolium stiebų, lapų ir žiedų augalinėse žaliavose. 3) Ištirti sausojo A. millefolium vaistinės augalinės žaliavos ekstrakto antimikrobinį poveikį. Tyrimo metodika: Įvertintas pagaminto iš paprastosios kraujažolės žolės ėminių sausojo ekstrakto antimikrobinis poveikis. Sausasis ekstraktas pagamintas žolės ėminius ekstrahavus su 40 proc. etanoliu maceracijos metodu, iš gauto ekstrakto nugarinus etanolį ir liofilizavus vandeninį tirpalą. Antimikrobinis ekstrakto aktyvumas buvo nustatytas diskų difuzijos metodu. Chelatinis aktyvumas nustatytas spektrofotometriniu metodu paruošus 70 proc. etanolinius A. millefolium ekstraktus ir panaudojus ferozino, bei geležies chlorido reagentus. Rezultatai ir išvados: Pirmą kartą Lietuvoje įvertintas chelatinis 70 proc. etanolinių antžeminių A. millefolium augalų dalių ekstraktų aktyvumas bei nustatytas antioksidantinio aktyvumo rodiklių kintamumas, tiesiogiai priklausantis nuo augalo morfologinės dalies. Didžiausias chelatinis aktyvumas buvo nustatytas žiedų ekstraktuose, jis siekė 45,808 proc., šiek tiek mažesnis antioksidantinis aktyvumas buvo nustatytas lapuose. Vidutinis etanolinių lapų ekstraktų antioksidantinis aktyvumas siekė 39,035 proc. Vidutinis stiebuose nustatytas antioksidantinis aktyvumas buvo 25,425 proc. FIC metodu nustatytas ženklus antioksidantinio aktyvumo įvairavimas tarp skirtingų A. millefolium cenopopuliacijų. Vaistinės žaliavos mėginių grupėje antioksidantinis aktyvumas skirtingose cenopopuliacijose kito nuo 29,353 iki 51,575 proc., žieduose nuo 34,052 iki 59,895 proc., lapuose nuo 23,549 iki 56,931 proc., stiebuose nuo 13,903 iki 44,827 proc. Eksperimentinių duomenų sklaidai apibūdinti apskaičiuoti bandinių grupių variacijos koeficientai (vaistinės žaliavos - 19,336 proc., žiedų - 18,569 proc., lapų - 24,827 proc., stiebų 34,113 proc.) parodė, kad antioksidantinio aktyvumo sklaida stiebuose yra labai didelė, lapuose didelė, o žiedų ir vaistinės augalinės žaliavos mėginiuose vidutinė. Nustatyta, kad liofilizuotam A. millefolium žolės ekstraktui yra būdingas platus antimikrobinio poveikio spektras. Jis slopino visų tirtų gramteigiamų ir gramneigiamų bakterijų kultūrų augimą. Stipriausiai antimikrobiškai veikė G+ Proteus vulgaris, Enterococcus faecalis ir G- Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa. Silpnesnis antibakterinis poveikis nustatytas G+ Bacillus mycoides, Bacillus cereus ir Staphylococcus aureus. Kraujažolių ekstraktas žymesniu priešgrybeliniu aktyvumu nepasižymėjo.
Goal: To investigate chelating and antimicrobial activity of common yarrow (Achillea millefolium L.) plant raw materials naturally growing in Lithuania. Objectives: 1) To determine the chelating activity of collected in natural habitats A. millefolium pharmacy plant raw material samples and its variation in different coenopopulations. 2) To evaluate chelating activity and changes of its readings in plant raw materials of A. millefolium stems, leaves and flowers. 3) To investigate antimicrobial effect of dry A. millefolium medicinal plant raw material extract. Methods of study: Antimicrobial effect of dry extract made from common yarrow herb samples was evaluated. Dry extract was produced by the extraction of herb samples with 40 percent ethanol by maceration method, from obtained extract performing the evaporation of ethanol and lyophilization of aqueous solution. The antimicrobial activity of extract was determined by disc diffusion method. Chelating activity was determined by spectrophotometric method after preparation of 70 percent ethanol extracts of A. millefolium and use of ferrozine and ferric chloride reagents. Results and conclusions: For the first time in Lithuania chelating activity of 70 percent ethanol overground A. millefolium parts of plants extracts was evaluated and variability of antioxidant activity indicators was determined, directly depending on the morphology part of plant. The biggest chelating activity was determined in extracts of flowers, it was 45,808 percent, slightly lower antioxidant activity was determined in leaves. Average antioxidant activity of ethanol leaves extracts amounted to 39,035 percent. Average in stems determined antioxidant activity was 25,425 percent. By FIC method significant variability of antioxidant activity was determined between different A. millefolium coenopopulations. In group of pharmacy raw material samples antioxidant activity in different coenopopulations vary from 29,353 percent to 51,575 percent, in flowers from 34,052 to 59,895 percent, in leaves from 23,549 to 56,931 percent, in stems from 13,903 to 44,827 percent. In order to characterize experimental data dispersion variation coefficients of groups of samples were calculated (pharmacy raw material – 19,336 percent, flowers – 18,569 percent, leaves – 24,827 percent, stems – 34,113 percent) and showed, that dispersion of antioxidant activity in stems is very big, in leaves big and in flowers and in pharmacy raw material samples is average. It was found, that lyophilised A. millefolium herb extract is characterized by wide spectrum of antimicrobial effect. He suppressed growth of all studied Gram-positive and Gram-negative bacterial cultures. The strongest antimicrobial activity was determined in G+ Proteus vulgaris, Enterococcus faecalis and G- Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa. Weaker antibacterial effect was identified in G+ Bacillus mycoides, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus. Yarrow extract does not have greater antifungal activity.